Soldater ender på førtidspension

Mange af de soldater, der har været udsendt til krigsområder, har store psykiske problemer, men de overlades til sig selv. Tikkende bomber, kalder Slagelse-overlæge dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der findes intet samlet overblik over, hvordan det er gået de 35.000 danske soldater, der har været udsendt til Balkan, Irak og Afghanistan, efter at de er vendt hjem. Men Hærens Konstabel- og Korporalforening  har ifølge DR Nyheder oplevet en voldsom stigning i antallet af soldater, der henvender sig med lidelsen posttraumatisk stress-syndrom.

Overlæge i arbejdsmedicin og major af reserven Bernadette Guldager, Slagelse Sygehus, har tidligere undersøgt de soldater, der deltog i den første Golfkrig i 1991, og hun frygter, at det står langt værre til med dem, der har været med på Balkan, Irak og Afghanistan. Tikkende bomber, kalder hun dem.

- Der sidder mange derude og lider, og som har det rigtig skidt, både fysisk og især psykisk. Jeg synes, vi skylder dem at give dem en ordentlig behandling, siger Bernadette Guldager.

Forsvaret har ingen tal på, hvordan det går med det flertal af veteranerne, der lægger uniformen i årene efter hjemkomsten. Men ifølge forsvarets egne ansatte er antallet af anmeldte psykiske lidelser næsten firedoblet fra 2001 til 2007 - fra 10 anmeldelser i 2001 til 38 i 2007.