Søfolk vil have ændret loven

Efter TV2's dokumentar om gidseltagningen på Danica White kommer 3F Sømændene med fire krav, der skal hjælpe søfolk i risikofyldt farvand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sømændene foreslår skærpede risiko-krav til rederier og ændring af sømandsloven, skriver Nyhedsbrevet 3F. Efter TV 2's dokumentar om forløbet af gidseltagningen af fem danske søfolk på Danica White vil 3F Sømændene fremsætte fire krav, der skal hindre kapringer af danske skibe i fremtiden og forbedre sikkerheden og rettighederne for danske søfolk på skibe, der nærmer sig risikofyldt farvand.

Sømændene vil blandt andet have Søfartsstyrelsen til at sikre grundige risikovurderinger og beredskabsplaner på skibe, der sejler ind i farlige områder. Og skærpede krav til sikring af skibene i form af eksempelvis elektriske hegn og skærpet vagthold.

- Og så vil vi have oprettet et kriseberedskab, der består af søfartserhvervets parter, og som garanterer de søfarende ubetinget indsats for deres frigivelse i tilfælde af skibskapringer og lignende i fremtiden, siger Morten Bach, faglig sekretær hos 3F Sømændene.

3F Sømændene vil desuden have ændret Sømandsloven, så søfolk får krav på betalt hjemrejse, hvis de ønsker at sige nej til at sejle ind i farlige zoner. Hele forhandlingsforløbet med piraterne på et falsk grundlag får hårde ord med på vejen.

- Ved at have optrådt uærligt og spille med fordækte kort med den såkaldte "Hansen-plan", har man skabt en endnu værre situation for kommende søfartsgidsler. Samtidig kunne det have skadet søfolkene og afstedkommet, at piraterne havde statueret deres magt. Vi er dybt rystede over forhandlernes hensynsløshed over for søfolkene, siger faglig sekretær hos 3F Sømændene Morten Bach til Nyhedsbrevet 3F.