Socialt udsatte fik restmad for over en kvart million

Som en hjælp til at standse madspild har firmaet Hørkram fra Sorø leveret 11 ton overskudsmad julemessen til blandt andet herberger, asylcentre og kvindehjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvert år går 167.000 ton mad til spilde. Det viser tal fra Miljøstyrelsen, og firmaet Hørkram sætter nu en stopper for deres madspild.

I en pressemeddelelse skriver Hørkram, at de netop har delt 11 ton overskudsmad fra deres julemesse ud til socialt udsatte i København og på det øvrige Sjælland. I samarbejde med foreningen Det Runde Bord og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er der leveret restmad til de socialt udsatte for et beløb på mellem 250.000 og 500.000 kroner.

4. og 5. november holdt Hørkram julemesse på Lokomotivværkstedet i København med omkring 5.000 besøgende og et hav af fødevareproducenter, overdådigt udvalg af mad og masser af gratis smagsprøver. De 11 ton mad, der var tilovers blev samlet og pakket omhyggeligt, og 3 store lastbiler kørte rundt med det til steder for socialt udsatte.

Ikke første gang

Aktionens initiativtager, Annette Badsberg fra Hørkram Foodservice, glæder sig over at den gode mad ikke går til spilde.

- Det er ikke første gang, vi sætter gang i den her type aktioner. I foråret havde vi vores messe i Fredericia, og i samarbejde med forbrubegbevægelsen Stop Spild Af Mad fik fra messen indsamlet 9 ton overskudsfødevarer, som blev kørt ud til 17 herberger, væresteder og krisecentre i Jylland. Maden fyldte 42 bure og kom de hjemløse tilgode. Tænk hvis disse herligheder skulle gå til spilde, siger hun.

De nyeste tal fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at der er cirka 1.600 hjemløse borgere i alene København, og tallet er stigende. Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad hilser aktionen velkommen og håber, at disse tiltag vil blive til en standard på alle fremtidige fødevaremesser.

FAKTA:

  • Hørkram Foodservice i Sorø er totalleverandør til foodservice markedet og 1 blandt de 3 største cateringgrossister i Danmark.
  • Hørkram Foodservice har mere end 50 års erfaring som grossistleverandør til catering branchen.
  • Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild, som udover dansk og international kampagnearbejde med at sætte madspild på dagsordenen, igangsætter fysiske aktioner om at videreformidle god gratis overskudsmad til hjemløse.
  • Siden 2011 har Stop Spild Af Mad og samarbejdspartnere videreformidlet cirka 190 ton god gratis overskudsmad til Danmarks herberger, væresteder, asylcentre, krisecentre, kvindehjem og andre hjælpeorganisationer.
  • Foreningen Det Runde Bord er en frivillig forening, som opstod på grund af Stop Spild Af Mads aktion på årets Roskilde Festival, hvor over 27 ton god overskudsmad blev videreformidlet til Sjællands hjemløse og socialt udsatte.


Nyhedsoverblik