Socialdemokrater: Forbyd salg af al alkohol til unge under 18 år

Det skal ikke længere være tilladt for de 16- og 17-årige at købe øl, vin og cider, hvis man spørger en række socialdemokratiske politikere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vilde fester med farverige drinks og øl kan være på retur for de unge teenagere.

Igennem et debatindlæg i Politiken vil 13 socialdemokratiske borgmestre og byrådspolitikere nu have Folketinget og Regeringen til at ændre lovgivningen.

- Vi vil simpelthen forbyde køb af alkohol, når man er under 18 år, siger Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune.

Som det er i dag, kan unge fra 16 år købe drikkevarer med en alkoholprocent på under 16,5. Det giver dem adgang til øl, vin, cider - og ikke mindst de farverige sodavand med spiritus i, og det er ifølge underskriverne på debatindlægget ikke tilfredsstillende. Medlem af Børne- og Undervisningsudvalget i KL, Knud Erik Hansen (S), der også er byrådsmedlem i Faxe Kommune, mener, at tiderne bør skifte:

- Du må ikke købe tobak og stærk alkohol, før du er 18. Selvom det her er alkohol med lavere procenter, så er det stadig farligt. Derfor synes vi, at 18 år er den rigtige grænse, og det har man også mange andre steder i Europa, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det skal ikke længere være tilladt for de 16- og 17-årige at købe øl, vin og cider, hvis man spørger en række socialdemokratiske politikere. Blandt andet Knud Erik Hansen (S), der sidder i Faxe Kommune.
Det skal ikke længere være tilladt for de 16- og 17-årige at købe øl, vin og cider, hvis man spørger en række socialdemokratiske politikere. Blandt andet Knud Erik Hansen (S), der sidder i Faxe Kommune. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Flest sjællandske unge ender på sygehuset på grund af druk

Antallet af unge mellem 15 og 24 år, der har haft kontakt til hospitalerne på grund af problemer med alkohol, er for hele Danmark vokset med 18 procent fra 2014 til 2018. Det svarer ifølge Sundhedsdatastyrelsens tal til 1722 unge i det seneste år.

- Vi har fortsat verdensrekord i druk blandt unge, og det har en social slagside. Dér ville en lovændring kunne hjælpe i den rigtige retning, siger borgmester Mikael Smed (S).

Region Sjælland er den i region i Danmark, hvor flest unge mellem 15 og 24 år ender på sygehuset på grund af alkohol, størstedelen med en forgiftning. 3,3 unge ud af 1000 havde i 2018 kontakt til sygehuset på grund af problemer med alkohol.

- Ingen dialog eller tiltag, vi har gjort, har hjulpet på den dårlige alkoholkultur. Nu skal der tages radikale metoder i brug, siger Mikael Smed (S) til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester i Vordingborg Kommune, Michael Smed (S), er blandt de socialdemokratiske politikere, der mener, at aldersgrænsen for at købe alkohol skal hæves.
Borgmester i Vordingborg Kommune, Michael Smed (S), er blandt de socialdemokratiske politikere, der mener, at aldersgrænsen for at købe alkohol skal hæves. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Unge: Vi vil selv bestemme

TV2 ØST møder en række unge i supermarkedet Meny i Faxe, som er ved at købe ind. De tager ikke imod Socialdemokraternes forslag med åbne arme.

- Umiddelbart nej. Mine forældre har altid købt alkohol til mig. Og så har jeg også erfaring med, at når noget bliver forbudt, så er det endnu mere spændende, siger 20-årige Sabrina Rørgren.

Knud Erik Hansen (S) er godt klar over, at de unges drukkultur ikke er kommet ud af det blå.

- Vi bebrejder ikke de unge. Når de unge drikker, så er det noget, de har lært af os voksne. Men det skal ikke få os til ikke at gøre noget ved det. Det vil blive de voksne, der får ansvaret i dét øjeblik, der er en aldersgrænse på 18 år, siger han til TV2 ØST.

De unge tror dog ikke på, at en hævet aldersgrænse vil virke:

- Det kan selvfølgelig godt være med til at beskytte dem, men jeg tror også, det kan gøre ondt værre. Så bruger de bare falsk ID til at købe alkohol i stedet, siger Mads Jørgensen, der er 24 år og kommer fra Rønnede.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mads Jørgensen mener ikke, at det vil hjælpe at hæve aldersgrænsen for at købe alkohol.
Mads Jørgensen mener ikke, at det vil hjælpe at hæve aldersgrænsen for at købe alkohol. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Maria Kieler er netop fyldt 16 år og går på gymnasiet. Hun mener ikke, det er et problem, at unge kan købe mildere alkohol, fra de er fyldt 16 år:

- Jeg synes ikke, det er noget, politikerne skal bestemme. Det er noget, man kan klare selv med sine forældre, siger hun til TV2 ØST.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Venstres- eller Socialdemokratiets sundhedsordførere. Borgmesteren i Vordingborg har en opfordring til de unge:

- De synes helt sikkert, jeg er kedelig, men vi gør det ikke for at ødelægge deres liv. Det er for at hjælpe dem og deres kammerater, og de skal indtage alkohol med måde, siger Mikael Smed (S). 


Nyhedsoverblik