Sladrehanke kan skade gidsler

Udenrigsministeriet og rederiet H. Folmer & Co. er tavse om de fem danske søfolk ombord på Danica White, fordi de frygter, at de somaliske pirater har sladrehanke herhjemme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fem danske søfolk er nu gidsler på sjette uge. De befinder sig om bord på det danske fragtskib Danica White. Somaliske pirater tog danskerne til fange, da de kaprede skibet den 1. juni i internationalt farvand 210 sømil ud for Somalias kyst. Forhandlingerne om at få dem på fri fod efter foreløbig 40 dages fangenskab er fortsat mørklagt af rederiet H. Folmer & Co. og Udenrigsministeriet. Der slipper ingen oplysninger ud til offentligheden, heller ikke om søfolkenes velbefindende om bord.

Årsagen er ifølge Ritzaus oplysninger, at alle informationer, der siver ud til offentligheden, omgående bliver viderebragt af herboende somaliere til piraterne, der holder de fem danske søfolk fanget. Omkring 17.000 somaliere er bosat i Danmark.

Det er angiveligt banden Somali Marines, der står bag kapringen af det danske skib. De er ikke bare en samling søndagspirater. Ifølge FNs overvågningsgruppe for Somalia er der tale om en velordnet flåde af trænede soldater og aldeles sødygtige skibe. Samtidig har banden kommandocentraler på landjorden, hvor de ved hjælp af højteknologisk radio- og navigationsudstyr styrer sørøverslaget til søs. Samtidig er der ubekræftede forlydender om, at gruppen har efterretningsnetværk dybt ind de lande, som deres søgående ofre kommer fra. Det kan meget vel også være tilfældet i Danmark, og derfor er der hermetisk lukket for informationer.

Gennem 2007 har der været en markant stigning i antallet af sørøverier ud for Somalias kyst. Det er IMO - den internationale søfartsorganisation under FN - dødtrætte af. Derfor har de netop bedt FN's Sikkerhedsråd om at sørge for, at FN-staternes flådeenheder i området kan gribe ind overfor sørøverne, selvom det foregår på somalisk territorialfarvand.

/ritzau/