Skrappe krav til banker kan vælte Spar Lolland

Finanstilsynet tror flere banker er på vej mod kollaps - måske allerede i denne uge. Spar Lolland nævnes som en af de mest udsatte banker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nye krav bombe under usikre banker

Flere banker i Danmark står med ryggen mod muren og risikerer så slemme øretæver, at de kan ende med at dreje nøglen om.

Det skyldes nye, skrappere nedskrivningsregler, der er kommet som en tyv om natten hos en række i forvejen nødlidende pengeinstitutter, skriver Børsen.

Kan krakke allerede i denne uge

Avisen skriver, at de skærpede regler allerede i denne uge kan sætte flere af landets svagere banker under et så voldsomt pres, at de kan være i aktuel fare for kollaps, fordi nedskrivningerne æder de beskedne reserver i deres pengetanke.

- Der er altid en risiko for, at nogen bliver ramt af så hårde stød, at de ikke længere har kapital til det. Så det er der en risiko for, siger underdirektør Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet til Børsen.

- Det er meget blandet, hvordan bankerne kommer ud. Nogle kommer ud med betydeligt flere nedskrivninger, men andre kommer mere jævnt ud. Det handler meget om, hvad og hvem den enkelte bank har lånt ud til, tilføjer han.

Peger på Spar Lolland

Underdirektøren i Finansrådet vil ikke sætte navn på de mest pressede banker, men Børsen peger på Vestjysk Bank og Spar Lolland, som er henholdsvis nummer ni og 15 på listen over Danmarks største banker.

Lektor Jan Bartholdy, Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, mener også, at nogle pengeinstitutter risikerer at krakke.

- Man kan godt forestille sig, at dem, der har lånt meget ud til landbrug med kvæg og svin, kan få det svært. Deres produktionsomkostninger er steget, og priserne er ikke fulgt med, siger han til Børsen.

Fusioner kan redde forretningen

- Vi får nogle fusioner i banker, der egentligt er sunde, men som ikke kan få bygget nok egenkapital op til at klare fremtidige solvenskrav. Og så får vi fusioner i banker, der er ved at gå neden om og hjem.

Bankanalytiker Nicholas Rohde fra Niro Invest spår også, at der kommer flere bankkrak, men det store spørgsmål er, hvem det bliver, lyder det.

/ritzau/


Nyhedsoverblik