Sjælden bronzealdersten opdaget på Arena-grund

I fredags fandt arkæologer fra Museum Vestsjælland en cirka 100 kilo tung sten med skåltegn fra bronzealderen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et usædvanligt fund.
Sådan beskriver arkæologerne fra Museum Vestsjælland den sten, som de i fredags gravede frem, da de var i færd med deres forundersøgelser på markerne syd for Skagerakvej i Holbæk, hvor en sportsarena formentlig skal anlægges efterfølgende.

Stenen, der vejer cirka 100 kilo, stammer fra bronzealderen og er prydet med såkaldte ’skåltegn’, som er menneskabte fordybninger formet som hellige symboler. Skåltegnene er sandsynligvis blevet indgravet for mere end 2000 år siden. 

- Det er som at finde en nål i en høstak og et rent held, at vi har søgt i lige præcis det område, hvor den lå. Det vrimler ikke med dem og slet ikke på en udgravning som denne, siger Gerd Ravnholt, der er arkæolog ved Museum Vestsjælland, som Holbæk Museum er en del af.

Den ægte vare
Det er udelukkende ud fra stenens type, at arkæologerne har vurderet, at den er fra bronzealderen. Fundet er ikke endeligt verificeret, men Gerd Ravnholt er imidlertid ikke i tvivl om, at der er tale om den ægte vare.

- Flemming Kaul, som er ekspert fra Nationalmuseet, kommer forbi og kigger på den. Han mener dog, på baggrund af billederne, at den er god nok. Alligevel vil han gerne se den i virkeligheden, og det forbehold er vi selvfølgelig nødt til at tage, siger hun. 

Overflyttet til Museum Vestsjælland
Stenen blev tirsdag eftermiddag overflyttet fra Arena-grunden til Museum Vestsjælland.

På museet er den blevet placeret nær laboratoriet, ArkæoLAB, hvor blandt andet skoleelever kan få glæde af at studere den. 

De igangværende forundersøgelser fortsætter de næste 10 uger og forventes at blive afsluttet den 10. november.


Nyhedsoverblik