Simple metoder holder demente indenfor

Det kan være fatalt, hvis demente kommer ud på egen hånd. De kan nemlig fare vild. I Næstved har simple metoder hjulpet problemet på vej

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På plejecenter Symfonien i Næstved har simple metoder som et maleri på døren, afslappet musik og gardiner sikret, at beboerne ikke så let kan gå udenfor på egen hånd.

Der bor 48 demente på centeret, og det kan være svært at holde styr på dem alle hele tiden. Derfor kan et billede af en skov, få dem til at blive indenfor.

- Vi har fået det her maleri på døren. Når de ser døren, tror de, at de er kommet ud i en skov. Mange går hen og føler lidt på det og så går de tilbage igen, siger Merete Christensen der er social og sundhedsassistent.

Og der er en god grund til, at de tror, det er en skov.

- Det handler om, at deres sygdom påvirker deres hjerne i en sådan grad, at deres syn ændres. Det vil sige, at de ikke kan fornemme flader i en rum, så når døren er lukket, kan de ikke fornemme, at der bagved skoven er en dør de kan åbne, forklarer Mette Pittelgow, specialist i dement og psykiatri.

”Det er for deres skyld”

Plejecenteret i Næstved forsikrer dog, at beboerne selvfølgelig godt må komme udenfor. Hvis de går ud på egen hånd har de ofte en GPS på sig. Men det er kun dem, der er sikre i trafikken. Hvis de har svært ved at orientere sig alene, så går de ansatte en tur med dem.

- Det er for deres egen sikkerhed, at vi har de her tiltag, siger Merete Christensen

Men trods en masse metoder vil det aldrig være muligt at sikre, at beboerne ikke kommer ud på egen hånd. Dog har plejecenteret set en markant forbedring, siden de startede