Sergentelev sigtet for grov pligtforsømmelse

2 menige ved Garderhusarregimentet i Slagelse blev ulovligt straffet til at bære sandsække under en march. En sergentelev er sigtet i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2 menige blev tvunget til at bære sandsække på ikke under 10 kilo i forbindelse med en march på antovrskov kaserne i Slagelse, fordi de forinden var gået over en fodboldbane, som de havde fået oplyst, at de ikke måtte betræde.

Ordren kom fra en sergentelev, men straffen er ulovlig, og derfor er den pågældende sergentelev blevet sigtet for grov pligtforsømmelse. Det oplyser Forsvarets Auditørkorps.

Det er auditøren i København, der har undersøgt sagen og på baggrund af efterforskningen rejst sigtelse. Auditøren har dog gjort brug af et såkaldt tiltalefrafald.

- Han (sergenteleven, red.) er formelt fundet skyldig i grov pligtforsømmelse på skrivebordet. Det indberetter jeg. Det ligger i hans personalesag nu, siger auditør Kristian Kirk Petersen til Ritzau.

Skyldig uden straf

Havde den pågældende ikke været elev, havde straffen set anderledes ud.

- Jeg mener, at han er skyldig, men at han ikke skal have en straf. Derfor giver jeg et tiltalefrafald. Nu skal ansættelsesmyndigheden afgøre, om det skal have konsekvenser for ansættelsen.

- Men vedkommende var blevet søgt straffet af mig, hvis han ikke havde været under uddannelse på tidspunktet. Havde han været færdiguddannet sergent, havde han ikke fået et tiltalefrafald, men var formentlig blevet forelagt en bøde, siger Kristian Kirk Petersen.

Skulle have givet skideballe

Det er ikke tilladt at bruge sandsække som straf mod menige. Sergenteleven skulle derfor have valgt en anden sanktion, hvis han skulle have undgået sagen.

- Han kunne have givet en skideballe, sørget for at give en bøde eller en ekstra weekendvagt, men han kan ikke straffe med, at de skal slæbe sække under en march, siger auditøren.

Anonymt brev med 27 punkter

Auditøren fik nys om sagen i december 2013, efter at en række myndigheder og medier modtog et anonymt brev fra en person, der anførte at være tidligere værnepligtig ved Gardehusarregimentets Hesteeskadron i Slagelse.

Pågældende fortalte i sit brev om 27 punkter under overskriften "umenneskelige og ulovlige aktiviteter". De nævnte episoder skulle havde fundet sted på det værnepligtshold, der startede primo februar 2012.

Alle 27 tilfælde er undersøgt, men der er altså kun blevet rejst sigtelse i en enkelt sag.

/ritzau/