Selvfølgelig skete det igen

Lederen af zoo i Nykøbing Falster er ikke overrasket over, at en tiger slap løs i San Fransisco. For 3 år siden var det hans tiger, der kravlede ud af sit bur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ja, det måtte jo ske. Tigre er jo forskellige, ligesom os mennesker. Og det kan godt være, at der står i bøgerne, at de ikke kan forcere 6 meter hegn. Men tigrene læser ikke bøger. Sådan siger daglig leder i Nykøbing Falster Zoo, Gunnar Schønveller, til TV2 Øst.

For 3 år siden var det hans tiger, den 1 år gamle sibiriske tiger Nico, der kravlede op over burets 5 ½ meter høje hegn med strøm i. Anlægget var ellers blevet godkendt af Rådet vedrørende hold af særlige dyr, og derfor følte Gunnar Schønveller sig sikker på, at tigrene Luna og Nico ikke kunne komme ud.

- De er utroligt stærke og adrætte. Vi ved ikke helt, hvad der skete, men ud kom han altså. Måske fik han strøm, og sprang opad i panik, siger lederen af Nykøbing Falster zoo.

Nico gemte sig nær sit bur, hvor den sad i et hjørne og trykkede sig. Politiet valgte at skyde den inden den nåede at gøre skade på mennesker. At tigeren i San Fransisco har dræbt en person og såret 2 andre er ikke et udtryk for ondskab, understreger Gunnar Schønveller. - Tigre - eller andre dyr for den sags skyld - er ikke ondskabsfulde. De handler pr. instinkt. Måske har den været i dårligt humør, måske har den haft ondt i maven eller haft tandpine. Eller måske har den bare villet lege. De ved jo ikke selv at de er så stærke, at de kan slå et menneske ihjel ved et enkelt slag med poten, siger han i dag.

Bengt Holst er medlem af Rådet vedrørende hold af særlige dyr, det er ham, der er med til at godkende de rovdyrsanlæg, vi har i Danmark. Han føler sig overbevist om at en episode som den, der er sket i San Fransisco, ikke kan ske herhjemme.

- Det vil jeg lægge hovedet på blokken for. Det sker ikke. Vi har netop på baggrund af den episode, vi havde i Nykøbing Falster, tjekket samtlige rovdyrsanlæg i Danmark. De lever fint op til de sikkerhedskrav, der er, siger han til TV2 Øst. I Københavns zoologiske have har de et anlæg, der er noget lig det i San Fransisco, men Bengt Holst mener ikke at det er muligt at tigrene kan komme ud.

- Vores anlæg skråner meget mere end det i USA. Tigrene ville skulle hoppe mange meter opad, for at komme ud, mens de skulle forcere vandgraven. Det kan de ikke.

Han erkender dog, at han var med til at godkende anlægget i Nykøbing Falster zoo, inden Nico slap ud.

- Ja, det er rigtigt. Vi vidste ikke, at der var et problem med det trådnet, de brugte. Det ved vi nu, og i dag er der udelukkende faste tremmer i den slags bure, det er den slags erfaringer, man gør sig, siger han  til TV2 Øst.