Selv misbrugere skal i arbejde

Ringsted Kommune vil hjælpe op mod 100 borgere med mange års lediggang ud i arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

100 navngivne stofmisbrugere, psykisk syge og langtidssyge på kontanthjælp i Ringsted Kommune kan nu se frem til at skulle bytte mange års lediggang ud med aktivering og forhåbentlig på sigt også fast arbejde. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

På mandag skal byrådet konfirmere en plan, som går ud på at sende særligt ansatte kommunale medarbejdere hjem på privatadressen hos disse 100 borgere. I bogstaveligste forstand tage dem i hånden og derefter ledsage dem ud til de til lejligheden udarbejdede aktiveringstilbud.

Kommunens økonomidirektør Karsten Kongstad er sammen med jobcenterchef Claus Oppermann ophavsmændene til projektet, som retter sig mod kontanthjælpsmodtagere i de såkaldte matchkategorier 4 og 5, altså personer hvor alle hidtidige aktiveringstilbud er prellet af - og hvor sanktioner - også de økonomiske - kun bevirker, at de synker endnu dybere ud i problemer som boligløshed, sult og kriminalitet.

- Hvis disse 100 borgere skal hjælpes tilbage til arbejdsmarkedet, så er det nu, siger Karsten Kongstad med henvisning til manglen på arbejdskraft og øgede statslige tilskud.

- Som kommune, tilføjer han, hjælper vi dem jo ikke ved bare at lade dem være. Men samtidig må vi så også erkende, at det kræver en særlig indsats overhovedet at få dem op af lænestolen og ud af døren. Derfor går planen ud på, at vi ansætter to aktiveringsmedarbejdere, som opsøger de 100 omtalte i deres hjem og allerede her tager fat på aktiveringen afhængig af den enkeltes problem eller sygdom.

- Det kan være, fortsætter Karsten Kongstad, at de har brug for psykologer, læger, ergoterapeuter, ernæringseksperter eller finansiel rådgivning. Men uanset den enkeltes behov vil vi søge at løse det inden for hjemmets fire vægge, så vi kan få dem ud af døren og i gang med den egentlige aktivering, som kommunen gennemfører i samarbejde med Midtsjællands Aktiveringscenter under mottoet »En aktiv tilværelse starter i hjemmet«.

At det kræver både tid og tålmodighed plus en hel del penge at få de nævnte 100 Ringsted-borgere helt eller delvist ud på arbejdsmarkedet lægger Karsten Kongstad ikke skjul på. Det kan komme til at tage år, men ikke desto mindre er han overbevist om, at kommunen kun kan få disse 100 i gang ved i bogstaveligste forstand at »tage dem i hånden« .


Nyhedsoverblik