Se kortet: Er din grund forurenet?

Som boligejer kan du ved hjælp af et særligt kort se, om din grund er forurenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tusindvis af grunde rundt om i Danmark er så forurenede, at grundvandskvaliteten er truet.

Det oplyser Danske Regioner på baggrund af en ny redegørelse, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Som boligejer kan du via et jordforureningskort udarbejdet af Region Sjælland se, om din grund er forurenet. Alene sidste år blev kortet tjekket hele 35.951 gange, hvor grundejerne kunne se, om Region Sjælland havde fundet forurening på deres grund. 

Du finder kortet her.

quote Vi tager selv ud og laver prøver, hvis vi har den mindste mistanke

Ane-Marie Westergaard, funktionschef i Miljø og Ressourcer i Region Sjælland

- Vi deler op i flere kategorier. Vi har grunde, der er undersøgt og fundet forurenet, grunde, hvor der er mistanke om, der kan være forurenet, fordi der har ligget en benzintank eller et renseri tidligere og grunde, vi ikke har grund til at tro, at er forurenede, og så undersøger vi dem ikke, forklarer Ane-Marie Westergaard, der er funktionschef for Miljø og Ressourcer i Region Sjælland.

- Hvis der altid har ligget et hus eller en mark før, er der ikke nogen grund til at bruge ressourcer på sådan en grund, tilføjer hun

Begrundet mistanke

Hvis en grundejer har en såkaldt begrundet mistanke om, at ens grund er forurenet, skal regionen undersøge det inden for et år. 

I 2017 fik 41 boligejere undersøgt deres grund og 32 af dem blev afgjort inden for det år, regionen ifølge loven har til at gøre det.

- Det er ofte ejendomsmæglere, der i forbindelse med et salg, kontakter os for at finde ud af om en grund er forurenet. Det er naturligt, at en køber gerne vil vide, hvad man egentlig køber. Hvis en grund er forurenet eller under mistanke for at være forurenet, gør vi hvad vi kan for at hjælpe boligejerne videre siger Ane-Marie Westergaard.

Undersøger selv hvis fare for grundvand

Miljø og Ressourcer undersøger også mistanke om forurening på egen hånd.

- Vi tager selv ud og laver prøver, hvis vi har den mindste mistanke om, at der er noget, der truer grundvandet, fortæller Ane-Marie Westergaard. 

Hvis det viser sig at din grund er forurenet, er der nogle retningslinjer, du skal overholde. Du må gerne bruge din grund som du plejer, hvis du ikke får besked om andet. Hvis der er særlige forholdsregler, du skal overholde, får du direkte besked af regionen.

Forurenet grund - dette skal du være opmærksom på