Scientology-skole risikerer lukning

Kildeskolen i Næstved har været under tilsyn fra undervisningsministeriet gennem de sidste 4 år. Om kort tid kommer den endelig rapport fra Undervisningsministeriet, der skal afgøre om den Scientology-inspirerede skole skal lukke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Kildeskolen i Næstved undervises der efter de principper som Scientologys grundlægger L. Ron Hubbard har opfundet. Det er ikke godt nok til undervisningsministeret, der har haft skolen under lup i over fire år.

Skolens leder kan dog ikke genkende kritikken:

- Vi lever fuldt ud op til de krav, der er en grundskole, på nogen punkter er vi endda bedre end så mange andre skoler, siger skoleleder Preben Iversen. 

Der er kun tre friskoler i Danmark, som er under det samme særligt alvorlige 'yderligere tilsyn', som Kildeskolen. Den ene af dem er også en Scientology skole. Hertil kommer fem andre Scientology skolen rundt om i landet, der er under en mindre alvorlig form for tilsyn. 

Skolen er blandt andet blevet kritiseret, for ikke at lære eleverne at leve i et samfund med frihed og folkestyre. Der skal rigtig meget til før en skole bliver lukket.

I Skolestyrelsen, som er den instans, der holder tilsyn med de omkring 500 friskoler i landet, kender man kun til tre eksempler på skoler, der er blevet lukket:

- Når vi laver tilsyn går vi grundigt til værks, det er jo en alvorlig sag, siger Kontorchef Jacob Hess fra Skolestyrelsen.

På skolen afviser man, at være i forbindelse med den religiøse del af Scientology.

- Vi underviser i de metoder Elron Hubbard har opfundet, men vi prædiker ikke Scientology, siger Preben Iversen.

Ifølge teolog Tom Thygesen Frederiksen fra Dialogcenteret i Århus, så tjener sekten penge på Kildeskolerne ved at sælge dem undervisningsmatrialer.

- De metoder de bruger på Kildeskolerne tilhører den sorte skole: Eleverne lærer ikke at tænke kritisk og selvstændigt, siger han. 

Hverken forældre eller elever er dog bekymrede over tilknytningen til den religiøse sekt. Heller ikke selv om karaktergennemsnittet er lavere end i resten af landet.

- Vi er utroligt glade for Kildeskolen. Det er først her vores datter har lært at læse, siger Henrik Petersen fra Jungshoved, hvis datter Malaika Jørgensen går i 8. klasse på Kildeskolen. 

- Jeg har ikke hørt noget om, at det skulle være en Scientology skole, siger Malaika Jørgensen. 

Sammenlign skolens karaktergennemsnit med resten af skolerne i Næstved kommune.