Santa Cruz i Californien vil efterligne Lolland

Amerikanere i Californien mener, at Lolland har gang i noget rigtigt interessant på miljøområdet. Nu vil Santa Cruz brande sig selv, som Lolland har gjort det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Amerikanerne vil lære at tiltrække nye firmaer til Santa Cruz i Californien på samme måde som Lolland har formået at tiltrække firmaer til det sydlige yderområde i Danmark. Sådan lød meldingen fra amerikanerne efter et historisk møde mellem Lolland og Santa Cruz på Californiens vestkyst i denne uge.

- Det vigtigste emne, vi diskuterede med folkene fra Lolland, var branding, siger Jeffrey Neuner, økonomisk udviklingschef for byen Santa Cruz, ifølge hjemmesiden www.santacruzsentinel.com.

- Lolland har skabt et område, hvor folk vil til for at starte firmaer op på grund af den måde, de har brandet sig selv på - som et grønt firma ved man, at det er stedet, man skal være. Det er lige præcis det, vi også vil i Santa Cruz, siger Jeffrey Neuner.

Lollands borgmester underskrev klimaaftalen med Santa Cruz' borgmester, Emily Reilly. Det er første gang i historien, at en dansk og en amerikansk kommune indgår et sådant samarbejde, og på begge sider var der stor entusiasme og forventning om hvilke resultater, de to regioner kan skabe, og hvad de kan lære af hinanden.

- Santa Cruz kan lære os på Lolland, hvordan man tænker stort i forhold til at etablere sig på verdensplan, siger Henrik Schilling, pressechef for Baltic Sea Solution, der arbejder sammen med Lolland Kommune.

Aftalen forpligter parterne til at formulere en målsætning for reduktion af drivhusgasser. Senest 1. marts 2008 skal parterne udpege fælles projekter, som reducerer udledningen af CO2 og inden 1. januar 2009 skal de præsentere en gennemskuelig handlingsplan. Den skal præcisere, hvad offentlige institutioner, virksomheder og privatpersoner skal gøre for at nå målene.

Lolland Kommune, Santa Cruz By, Santa Cruz samt University of California Santa Cruz har forpligtet sig til at invitere andre offentlige private og non-profit organisationer til at deltage i samarbejdet.

Lollands borgmester Stig Vestergaard siger, at kommunen især har fundet meget inspiration i Santa Cruz' måde at inddrage den enkelte borger direkte i energibesparelserne.

- Der er mange spændende incitamenter på miljøområdet. Her i byen betaler man for eksempel mere per kubikmeter vand, hvis man er storforbruger. Byen arbejder også med at gøre det nemmere for byens borgere at finansiere solceller på taget. Og hvis man vil sælge sit hus, kræver det, at der er vandbesparende installationer, siger Stig Vestergaard ifølge Lolland Kommunes hjemmeside.