Sag om politi-drab trækker ud

I november skød og dræbte en politibetjent en 38-årig mand fra Ørslev. Det er endnu ikke afgjort, om der skal rejses tiltale mod politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 4. november 2006 blev en 38-årig mand skudt to gange af politiet i mandens eget hjem i Ørslev. Nu - fem måneder senere - er det stadig ikke afgjort, om der skal rejses tiltale mod betjentene.

Politiet var tilkaldt til ejendommen af naboen på grund af husspektakel. Da de to betjente fra Vordingborg Politi ankom til stedet, stod manden med en køkkenkniv i hånden. Den ene betjent affyrede to skud mod mandens venstre skulder. Manden døde på stedet af sine kvæstelser.

Betjenten skød ikke advarsels-skud, før han skød den 38-årig mand.

Hændelsesforløbet er nu blevet undersøgt af statsadvokaten.

- Vi er nået dertil, at vi netop har afsluttet efterforskningen, så vi har lavet en redegørelse til Politiklagenævnet, som vi faktisk har sendt afsted i dag, fortæller statsadvokat for Sydsjælland, Lise-Lotte Nilas.

I redegørelsen har Lise-Lotte Nilas skrevet, om hun mener, der er grundlag for at rejse tiltale mod betjentene eller ej. Hun vil dog ikke oplyse om indholdet af redegørelsen endnu.

Politiklagenævnet skal først læse redegørelse og derefter sende deres vurdering af sagen tilbage til statsadvokaten, før hun endelig kan tage stilling til - og udtale sig om - om der skal rejses en sag mod betjentene.

Den retspolitiske ordfører for SF, Anne Baastrup, mener ikke, den lange ventetid er rimelig.

- Det er helt afgørende, at denne her type sager afgøres hurtigt. Dels er der selvfølgelig hensynet til de pårørende, og så er der også hensynet til de betjente, som har en sag kørende. De aner ikke, om de skal straffes eller hvad, siger Anne Baastrup.

Hun foreslår derfor, at man nedsætter en auditørkorps, der skal tage sig specifikt af den slags sager. Korpset skal blandt andet bestå af tidligere politifolk, så man kan drage nytte af deres kompetencer, uden at de har deres daglige gang på politigårdene.

De to betjente, der var til stede i Ørslev den 4. november, arbejder fortsat for Vordingborg Politi, mens sagen bliver undersøgt.

Se de tidligere indslag:

06/11 2006: Mand skudt i Ørslev
07/11 2006: Politi affyrede ikke varselsskud
08/11 2006: Bror kritiserer politi
19/11 2006: Politiets ammunition