Sådan skal frygtet virus håndteres i Region Sjælland

Beskyttelsesdragter og åndedrætsværn er klar til brug, hvis der opstår frygt for infektion med coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi er klar, hvis der opstår infektioner med coronavirus i vores område.

Sådan lyder meldingen fra hospitalerne under Region Sjælland på en uge, hvor den nye virussygdom har spredt sig til lande i en stor del af verden.

- Vi skal ikke selv indlægge og behandle patienterne, men vi har naturligvis en plan, hvis nogen henvender sig til lægen eller på en skadestue, og der er grund til at frygte en infektion med coronavirus.

Sådan siger Henrik Jørgensen, der er lægefaglig vicedirektør på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. 

Helt konkret ligger der beskyttelsesudstyr klar, og der er lavet en klar plan for, hvordan smittede patienter skal hjælpes.

Næsten 8.000 er smittet

Coronaviruset er en nyopstået virus, der blev opdaget den 31. december i den kinesiske by Wuhan.

Sygdommen starter som en forkølelse eller influenzalignende sygdom, men udvikler sig hos mange til en lungebetændelse, der kan være fatal.

I skrivende stund er 7.783 mennesker over hele verden bekræftet smittet. Langt hovedparten af de syge er blevet smittet i Kina, men sygdommen har nu spredt sig til 19 andre lande, og den findes i dag i blandt andet Finland og Tyskland.

Læs også
Turist fra Holbæk fanget i kinesisk by ramt af coronavirus: - Gaderne er helt øde
Læs også
Turist fra Holbæk fanget i kinesisk by ramt af coronavirus: - Gaderne er helt øde

I flere lande er ellers raske personer sat i karantæne for at undgå spredning af smitten. 170 personer er indtil nu døde som en følge af sygdommen, mens 133 personer meldes raske igen.

- Man kan i dag teste for sygdommen med en blodprøve på Statens Serum Institut. Men for at blive testet skal vi have mistanken, og den er i dag ret løst defineret. Vores definitioner er ret løse i det – det handler om alvorlige influenzasymptomer, kontakt til andre smittede og ophold i Kina, siger Henrik Jørgensen.

Fakta: Sådan skal du gøre, hvis du har mistanke om smitte

  • Ring tidligt til din læge og bed om råd, hvis du har en mistanke. Lad være med at møde op hos lægen eller på skadestuen – her kan du smitte andre.
  • Skal du nyse eller hoste, så gør det i din albue eller ned i et lommetørklæde – ikke ud i luften.
  • Vask dine hænder ofte, så du ikke smitter andre.
  • Undgå tæt kontakt til andre, hvis du hoster eller har feber.

Kilde: WHO

Sendes ud af regionen til undersøgelser

Når lægen, vagtlægen eller akuttelefonen hører om patienter, hvor der er mistanke om coronavirus, så afgør de, om patienten skal undersøges nærmere. Skal der reageres, så sender de en ambulance, hvor ambulancepersonale vil køre en til behandling på enten Hvidovre Hospital eller Skejby i Jylland.

- Det foregår i en tæt dialog med Sundhedsstyrelsen, hvordan der skal reageres, og hvor en patient skal køres hen. Her fra regionen vil man nok blive kørt til Hvidovre, hvor der står nogle isolationsstuer parat. Her vil man så kunne tage de prøver, som der er brug for, siger Henrik Jørgensen.

Læs også
Afrika-virus kan føre til massiv solsorte-død i Danmark
Læs også
Afrika-virus kan føre til massiv solsorte-død i Danmark

Når ambulancefolkene ankommer, så vil de være iført beskyttelsesdragter og åndedrætsværn – og det første arbejde med at indsamle prøver og vigtige data om patienten vil starte allerede i ambulancen på vej mod en isolationsstue.

Henrik Jørgensen understreger, at man meget gerne vil have, at mulige patienter ringer og ikke selv møder op her eller på en akutafdeling.

- Det vigtige er, at man ikke selv går ind på skadestuen, hvis man er nervøs. Man skal ringe til lægen, så man ikke smitter nogen hos en lægekonsultation og på skadestuen. Det er børnene og de ældre, der er mest udsatte for smitte, og dem kan man bringe i fare ved at møde op, siger han.

Skal tages seriøst

Der er i øjeblikket stor fokus på den nyopståede virus, der dag for dag smitter stadig flere mennesker. Og opmærksomheden for virussen er helt berettiget, mener Henrik Jørgensen.

- Det tyder på, at denne sygdom kan smitte på et tidspunkt, hvor der ikke er synlige symptomer. Det er farligt, for så kan man være rask smittebærer. Det gør det svært at inddæmme sygdommen, og man kan smitte andre på et fly, på en skole eller en arbejdsplads uden at have nogen anelse om, at man er smittet, siger han.

Han sammenligner smittemønsteret med de gamle børnesygdomme, som også var rigtig svære at inddæmme.

Fakta: Sådan undgår du smitte med coronavirus

  • Vask dine hænder med vand og sæbe når de er synligt snavsede. Ellers brug håndsprit
  • Brud sprit eller vask hænder, når du har været i kontakt med syge, har været på WC, skal lave mad, spise eller har været i kontakt med dyr.

Kilde: WHO

Iført beskyttelsesdragter

Alle de, der skal i direkte kontakt med smittede, vil være iført beskyttelsesdragter og åndedrætsværn. Men det er lettere og mere simple dragter, end dem man bruger, hvis der er mistanke om eksempelvis Ebola. I sidstnævnte tilfælde kan beskyttelsesdragterne nærmest sammenlignes med rumdragter.

- Der er forskellige grader af smitsomhed. Og hvis man ved, at folk er smittet med ebola, så har man særlige dragter til det. Beskyttelsesdragterne er så at sige tilpasset den konkrete sygdom, og coronavirus er langt mindre smitsomt end for eksempel Ebola, fastslår han.

Han venter, at der vil opstå mistanke om virussen i vores område, før epidemien er overstået.

- Det har vi set ved de seneste epidemier – og det er naturligt og fornuftigt, at alle er ekstra mistænksomme på symptomerne i sådan en tid. Og der er ingen tvivl om, at det i denne situation er bedre at tage for mange prøver og isolere for mange patienter end for få, fastslår han.


Nyhedsoverblik