Sådan håndteres restvacciner i Region Sjælland: Inviterede borgere og frontpersonale får først

I Region Sjælland giver man restvacciner til de ældste borgere og til frontpersonalet i kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lukketiden i vaccinationscentret i Arena Næstved nærmer sig. Her vaccinerer de ansatte i gennemsnit 2000 borgere mod corona hver dag. I løbet af dagen er der løbende trukket vacciner ud af de små hætteglas i det såkaldte optrækker-rum, på samme måde som det sker hver dag på Region Sjællands mange vaccinationssteder rundt i hele regionen. 

- Vi får mellem seks og syv vacciner ud af hvert glas, men vi forsøger at lade være med at åbne flere glas end allerhøjest nødvendigt. Vi trækker først vaccinen op, når borgeren er ankommet, siger Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og ansvarlig for hele vaccinationsindsatsen i Region Sjælland.

Cirka 6,5 vaccine per glas

Fordi personalet, der blander vaccinerne op med saltvand, ikke helt nøjagtigt kan forudsige, om der er seks eller syv vacciner i et glas, kan der sidst på dagen være restvacciner tilbage, som skal bruges.

- Vi siger, at der i gennemsnit er 6,5 vaccine i et glas, så der kan være et par vacciner tilbage sidst på dagen, fortæller Trine Holgersen.

Arena Næstved er et af i alt 28 vaccinationscentre i Region Sjælland. Hvis der sidst på dagen er enkelte restvacciner, indkaldes de ældre, der er inviteret til at komme tidligere ind eller frontpersonale fra kommunerne.
Arena Næstved er et af i alt 28 vaccinationscentre i Region Sjælland. Hvis der sidst på dagen er enkelte restvacciner, indkaldes de ældre, der er inviteret til at komme tidligere ind eller frontpersonale fra kommunerne. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I tilfælde af at der er restvacciner, går en koordinator i vaccinationscentret i gang med at forsøge at indkalde ældre borgere, der allerede er inviteret til at få restvaccinerne. Når vaccinerne er blandet, kan de kun holde sig i kort tid, så hvis der er restvacciner tilbage sidst på dagen, skal man kunne være på vaccinationscenteret inden for en halv time.

Ringer til de ældste først

Først ringer man til de ældste, der er de næste på listen, og som allerede er inviteret i e-Boks. De næste, man ringer til, er de enkelte kommuner, der har lister over inviteret personale på deres lister. Det drejer sig om personale, som kommunen har prioriteret, som er ansatte på plejehjem, bosteder, væresteder, daginstitutioner og skoler.

- Prioriteringen er sådan, at vi ringer til de ældste borgere først. Hvis de ikke kan være der inden for en halv time, så går vi videre og ringer til kommunerne. Hvis det også er helt umuligt, så vaccinerer vi eksempelvis en pårørende, der er med, fortæller Trine Holgersen.

Læs også
Hans-Erik er blevet vaccineret hjemme: - Det sparer mig for mange bekymringer
Læs også
Hans-Erik er blevet vaccineret hjemme: - Det sparer mig for mange bekymringer

Vil ikke ulejlige unødigt

Region Midt oprettede i marts en venteliste for borgere, der gerne vil stå i kø til en restvaccine, og som har mulighed for at komme hurtigt og tæt på lukketid. I sidste uge oprettede Region Hovedstaden en lignende ordning med en dag til dag-venteliste for borgere over 50 år. 

Da det drejer sig om meget få vacciner, vil ledelsen i Region Sjælland dog foreløbigt ikke oprette en lignende venteliste, fordi regionens it-system sikrer, at det i videst muligt omfang er inviterede grupper, der får dem.

- Vi har et it-system, der er koblet til optrækker-rummet, så vi trækker først vaccinen op, når borgeren er i lokalet. Det betyder, at vi ikke får blandet for meget, så det er ganske, ganske få restvacciner, vi har, og det er sjældent, at en borger udebliver fra vaccination. Det sker kun, hvis de er blevet syge, siger Trine Holgersen.

Der er i alt 28 vaccinationscentre i Region Sjælland, og på centrene er der ansat omkring 1250 til at vaccinere. Her det sygeplejerske Vivi Heelsberg Pedersen på vaccinationscentret i Sportsbyen i Holbæk.
Der er i alt 28 vaccinationscentre i Region Sjælland, og på centrene er der ansat omkring 1250 til at vaccinere. Her det sygeplejerske Vivi Heelsberg Pedersen på vaccinationscentret i Sportsbyen i Holbæk. Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

Da Region Hovedstaden i sidste uge oprettede en venteliste, oplyste de på deres hjemmeside, at de ville prioritere borgere over 50 år. Det fik 27.000 borgere til at skrive sig på listen til de mellem nul og 25 restvacciner, der i gennemsnit er om dagen. Listen bliver ikke videreført, så man skal som borger oprette sig på ny hver dag, hvis man vil på listen.

- Jeg kan ikke sige nøjagtigt, hvor mange restvacciner, vi har per dag her i Region Sjælland. Men det er så få, at vi ikke synes, at vi behøver lave en anden liste, der ulejliger tusindvis af borgere unødigt. Vi synes, vores system fungerer rigtig godt, siger Trine Holgersen.

quote De historier, der har været, har vist sig at være vandrehistorier, og når jeg hører de historier, så forfølger jeg det

Trine Holgersen, direktør, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland

Initiativet fra Region Hovedstaden fik i sidste uge telefonerne til at gløde hos receptionisterne i Region Sjælland med henvendelser fra borgere, der spurgte ind til, hvordan restvaccinerne bliver brugt, og om nogen kunne springe over i køen.

- Der går nogle historier om, at de prioriterede lister ikke bliver overholdt. De historier, der har været, har vist sig at være vandrehistorier, og når jeg hører de historier, så forfølger jeg det, for det må ikke ske. Der skal være tillid til vores system, og det skal være baseret på retfærdighed og lighed, det er helt afgørende, at det fungerer, siger Trine Holgersen.


Nyhedsoverblik