¨

Rygestop-guide for brændeovne

Foto: TV ØST

Brændeovne er den største danske kilde til luftforurening. Det betyder, at alt for mange mennesker hvert år dør en for tidlig død, som følge af de sundhedsskadelige partikler, der bliver sendt ud i luften, hver gang vi danskere tænder op i pejs eller brændeovn. Nu lancerer miljøministeren en ny kampagne, der skal lære os at tænde rigtigt op og svine mindre.

Tænd op, men gør det med omtanke. Sådan lyder det klare budskab fra miljøminister Ida Auken (SF) i dag. - Vi danskere elsker jo at tænde op. Det er forbundet med en masse hygge. Men man skal gøre det rigtigt, det giver meget god mening, siger Ida Auken til TV2 Øst.

De sundhedsskadelige partikler fra brændeovnene er ifølge Miljøstyrelsen vurderet til hvert år at være skyld i omkring 200 for tidlige dødsfald og cirka 160 hospitalsindlæggelser. Miljøstyrelsen mener, at omkring 80 af disse dødsfald hvert år kan undgåes, hvis alle brændeovnsejere følger det nye råd om at tænde op i toppen af brændet og tre andre fyringsråd.

Derfor lancerer miljøministeren nu kampagnen "Rygestop-guide for brændeovne".

02:20 Luk video

Kampagnen skal få brændeovnsejerne til at fjerne de mange partikler fra deres brændeovne ved at følge disse fire fyringsråd:

1. Læg 2 stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som i et stearinlys.

2. Brug kun tørt træ og aldrig affald, reklamer eller lignende. Vådt træ ryger for meget.

3. Sørg for rigelig luft til flammerne. Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Brug ikke for store stykker træ.

4. Tjek at røgen er næsten usynlig, og ikke lugter grimt.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App