Rygeregler skaber brandfare

Beboerne på plejehjemmene i Odsherred Kommune må fremover kun ryge på deres egne værelser. Det skaber større brandfare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De ældre på plejehjemmene i Odsherred Kommune må fremover kun ryge i særligt indrettede rygerum, og det vil i mange tilfælde sige deres egne værelser på plejehjemmene. Det betyder en øget brandfare.

 - Vi kan ikke forbyde dem det, så må de sidde og kæmpe med det og tænde en cigaret og det kan gå voldsomt galt, siger afdelingsleder Birgit Larsen fra Præstevængets Plejecenter i Nykøbing Sjælland.

De ældre synes ikke godt om det nye regler.

- Jeg synes det er rart for de mennesker der ikke kan tåle røg, men nu er jeg 87 år, og hvis jeg godt kan lide en enkelt smøg, gjorde det så noget, siger Ruth Petersen, der bor på Præstevængets Plejecenter i Nykøbing Sjælland. 

- Jeg synes det er synd for de beboere der ikke kan gå udenfor og ryge, siger Jørgen Preben Larsen der bor på Præstevængets Plejecenter i Nykøbing Sjælland. 

Flere steder rundt om i regionen har brandvæsenet måtte rykke ud efter situationer hvor ældre har røget.

I Hørve oplevede de i marts måned hvordan det var ved at gå helt galt, da en dement beboer på Plejehjemmet Bakkegården fik sat ild til sig selv og lejligheden.

- Det kunne have gået grueligt galt, men gudskelov virkede vores ABA anlæg, brandvæsenet kom og personalet var hurtige til at slukke ilden, siger afdelingsleder på Bakkegården Søren Schytt.

Selvom plejehjemmene har installeret automatiske brandalarmer (ABA), så kan det alligevel vise sig ikke at være nok. En beboer omkom i Asnæs efter rygning.

- En ældre dame sad pg røg på sit værelse, og så kom cigaretten ned bag hendes rygeforklæde og så gik der ild i hende, siger beredskabschef Jens Larsen fra Odsherred Brandvæsen.

På plejehjemmene kan de ikke forbyde de ældre at ryge på deres egne værelser, og med de nye rygeregler er risikoen for brand nu øget.

- Der er en større brandfare i og med at de kommer til at sidde isoleret hos sig selv, og der er ikke så mange øjne, der holder øje med om de håndtere cigaretten rigtigt, siger afdelingsleder Søren Schytt fra Plejecenteret Bakkegården.

På plehjemmene ved de ikke umidelbart hvad de skal gøre.

- I første omgang må vi sige, at så er rygning forbudt på fællesområder, og så vil vi arbejde på at finde ud af hvordan vi kan få etableret nogle ryge områder, siger afdelingleder Birgit Larsen fra Præstevængets Plejecenter.