Rudbjerg Kommune fik penge af DONG

Det er ikke kun i Tyskland, at Dong Energy har haft tegnebogen fremme i forbindelse med store energiprojekter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den statsejede energikoncern har således betalt den tidligere Rudbjerg Kommune på Lolland 25.000 kr. i tilskud til undersøgelsen af behovet for et lokalt vindmølleakademi, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Beløbet kan indsættes på konto 0684-2861701949 i Sparekassen Lolland, fremgår det af et brev dateret 3. januar 2006 fra borgmesterkontoret i den daværende Rudbjerg Kommune til energiselskabet Energi E2, som sidste år blev overtaget af Dong Energy.

Den økonomiske støtte faldt på et tidspunkt, da selskabet forhandlede med kommunen, som i dag indgår i Lolland Kommune, om opsætning af ni kæmpevindmøller, der den dag i dag møder stor, lokal modstand. En af landets førende forvaltningsretseksperter er kritisk:

- Den her historie får hårene til at rejse sig, for hvad er det egentlig, Dong er ude på? Man giver næppe penge til nogen, hvis man ikke håber at få noget ud af det, siger professor Claus Haagen Jensen fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.

I den forbindelse har Ingeniørforeningen skarpt kritiseret Dong-ledelsen, og Kappel-sagen bliver også kritiseret. Dong Energy afviser, at der er sket noget ulovligt.

- Men jeg er enig i, at det ligner en uheldig sammenblanding, siger Niels Bergh-Hansen, koncerndirektør i Dong Energy. Han tilføjer, at nye regler betyder, at situationen ikke vil kunne finde sted i dag.