Rød konstituering kollapser i Region Sjælland

Det er usikkert om Socialdemokraternes Heino Knudsen kan blive formand for regionsrådet i Region Sjælland, efter konstitueringsaftalen tirsdag aften kollapsede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En række hårde krav fra Enhedslisten til de øvrige politiske partier i Region Sjælland har tirsdag eftermiddag fået konstitueringsaftalen i Region Sjælland til at kollapse. Det er den aftale, der skulle sikre Socialdemokraternes Heino Knudsen posten som regionsrådsformand.

Dansk Folkeparti har således valgt at forlade aftalen med de øvrige partier - og Socialdemokraterne har sat Enhedslisten uden for aftalen.

Det oplyser til TV ØST.

Strid om halal

Enhedslisten har krævet bedre muligheder for at få halalkød og information på arabisk på regionens sygehuse - og det har fremkaldt så megen modstand i Dansk Folkeparti, at de har valgt at forlade konstitueringsaftalen.

- Vi har på et politisk møde her i eftermiddag besluttet at melde os ud af konstitueringen med de andre partier. Årsagen er nogle kradse bemærkninger fra Enhedslisten, som har gjort os usikre på, hvad vi egenlig var igang med at gøre, siger Peter Jacobsen til TV ØST.

Aftalen var indgået mellem Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Liberal Alliance. Tirsdag havde SF også valgt at tilslutte sig aftalen.

Socialdemokraterne sætter Enhedslisten ud

Udmeldingerne fra Enhedslisten kommer fra regionsrådspolitiker Ursula Dietrich Pedersen, der til mediet VDonline.dk sagde, at de ønskede de politiske skrav skrevet ind i aftalen.

De blev også for meget for Heino Knudsen (S) tirsdag. Her valgte han at sige farvel til samarbejdet med Enhedslisten.

Han er ked af, at de forlader aftalen.

- Jeg blev overrasket, forundret og ked af det, fordi jeg i dag taget konsekvensen af den uro, der har været i gruppen, og derfor har vi valgt at afbryde samarbejdet med Enhedslisten. Derfor har jeg også en tro på, at Dansk Folkeparti kommer tilbage. Det er jo stadigvæk det politiske indhold, som vi er enige i, og som Dansk Folkeparti har sat stort aftryk på, der ligger som grundlag. Knasten i form af Enhedslisten er væk, , siger Heino Knudsen til TV ØST.

Han er vred over udmeldingerne fra Enhedslisten.

- Jeg har det sådan, at når man indgår en aftale, så undsiger man den ikke ugen efter. Efter valget indgik vi en bred konstitueringsaftale, hvor vi lagde en klar linje for det politiske arbejde i de kommende fire år. Den var Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten enige om, og det er en aftale som SF efterfølgende har tilsluttet sig, siger han. 

Skal ikke ses som et skift af side

Peter Jacobsen (DF) understreger overfor TV ØST, at man ikke skal se Dansk Folkepartis beslutning som et politisk skift af fløj.

- Umiddelbart så tænker jeg nu, at vi vælger at stå udenfor aftaler.  På et tidspunkt skal vi vælge, hvem vi vil stemme på som regionsrådsformand. Det vil vi bruge nogle dage på at tænke over - men lige nu vil vi stå frit, siger regionsrådspolitikeren.

Han siger samtidig, at beslutningen om at sætte Enhedslisten udenfor døren meget vel kan før til, at Enhedslisten vender tilbage til konstitueringen.

Dansk Folkeparti fik 6 mandater til regionsrådet. Sammen med Socialdemokraternes 14, Enhedslistens 3, SFs 2 og Liberal Alliances ene mandat havde de sammen 26 mandater.