Rod i kontrol med brystkræft - 25 kvinder kan få erstatning

Regionen har gennemgået alle journaler på brystkræftområdet i perioden 2008-2020.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

25 kvinder disponeret for brystkræft har haft et mangelfuldt kontrolforløb i Region Sjælland. 

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse. 

Region Sjælland har i en såkaldt 360-graders undersøgelse af hele brystkræftområdet gennemgået 24.003 journaler fra perioden 2008-2020.

Gennemgangen har vist, at 25 kvinder enten var faldet ud af et kontrolforløb, havde afsluttet et kontrolforløb for tidligt eller havde nået en alder for at indgå i kontrolforløb, uden de havde tilmeldt sig.

quote Det er dybt beklageligt, at de 25 kvinder ikke har været i de korrekte kontrolforløb efter de nye nationale retningslinjer

Jesper Gyllenborg, lægefaglig vicedirektør Sjællands Universitetshospital

Alle 25 er nu sat i korrekt forløb, oplyser regionen. 19 af de 25 er blevet undersøgt, og der er indgået aftaler om undersøgelser med de seks resterende kvinder.

- Det er dybt beklageligt, at de 25 kvinder ikke har været i de korrekte kontrolforløb efter de nye nationale retningslinjer, og at foreløbigt to er i kræftpakkeforløb. Vi har nu sikret, at alle kvinder, der er disponeret for brystkræft, fremover bliver indkaldt, som de skal, udtaler lægefaglig vicedirektør Jesper Gyllenborg fra Sjællands Universitetshospital i pressemeddelelsen.

I grafikken herunder kan du se, hvilke fem symptomer du skal være opmærksom på:

Punktum i brystkræftssag

I marts 2020 vedtog Forretningsudvalget i Region Sjælland, at hele brystkræftområdet skulle have et eftersyn.

Det skete på baggrund af den opsigtsvækkende sag fra Ringsted Sygehus, hvor cirka 2.600 kvinder i perioden 1. marts 2013 til 24. maj 2017 fik mangelfulde undersøgelser for brystkræft. 

Læs også
Hundredvis af kvinder fik mangelfuld brystundersøgelse: - Det er ikke acceptabelt
Læs også
Hundredvis af kvinder fik mangelfuld brystundersøgelse: - Det er ikke acceptabelt

Ifølge Region Sjælland sætter afslutningen af eftersynet et punktum i forløbet med mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

- Jeg er glad for, at vi nu kan lukke det triste kapitel med Ringsted Sygehus og de mangelfulde brystundersøgelser. Det er et forløb, vi kun kan beklage dybt over for kvinderne og deres pårørende. Både for de mangelfulde undersøgelser og for de forsinkede kontrolforløb af kvinder, som er disponeret for brystkræft, siger Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland.

Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus
Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus

Region Sjælland og de berørte kvinder har i alt indsendt 216 patientforløb til Patienterstatningen i sagen om de mangelfulde brystundersøgelser. 

Ud af de 216 patientforløb er 25 berettiget til erstatning, mens 191 er blevet afvist.

Sidste år blev Afdelingen for brystundersøgelser på Ringsted Sygehus lukket. Brystkræftområdet er nu samlet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. 

Sjællands Universitetshospital har udarbejdet en ny model for opfølgnings- og kontrolprogrammer, som skal sikre, at alle relevante kvinder med brystkræft eller øget risiko for udvikling af brystkræft følges i de rette opfølgnings- og kontrolprogrammer, skriver regionen i pressemeddelelsen.

brystkraeft-5-ting-digibillede.jpg
Læs også
Her er fem tegn på brystkræft, du skal være opmærksom på
brystkraeft-5-ting-digibillede.jpg
Læs også
Her er fem tegn på brystkræft, du skal være opmærksom på

Sagen har blandt andet ført til, at Region Sjælland blev anmeldt til politiet og sigtet som juridisk person. Den sigtelse har anklagemyndigheden nu opgivet. Det betyder, at der ikke bliver nogen straffesag mod Region Sjælland, står der i pressemeddelelsen.


Nyhedsoverblik