Resistente bakterier hos svin bekymrer

Infektioner med særlige stafylokokbakterier, der ikke kan behandles med almindelig antibiotika, kommer oftere og oftere fra svin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det går tilsyneladende fremad med at bekæmpe antibiotikaresistente stafylokokbakterier på sygehuse og plejehjem. Til gengæld vokser antallet af tilfælde, hvor smitten kommer fra svin. Derfor bør det hurtigt undersøges, hvor udbredt bakterien er hos svin og andre dyr, og hvor stor risikoen er for mennesker, mener danske forskere fra DTU og Statens Serum Institut.

Forekomsten af infektioner med den resistente MRSA-stafylokok, der ikke kan behandles med almindelige typer af antibiotika, faldt fra 851 i 2005 til 659 i 2007 som følge af en bekæmpelsesplan på sygehuse og plejehjem. Til gengæld blev flere smittet uden for sygehusene, og det står nu klart, at en speciel type MRSA kan smitte fra dyr til mennesker.

Indtil videre er bakterien kun fundet i svinebesætninger. I 2007 blev 14 personer smittet med denne MRSA af typen ST398, hvoraf de fleste havde arbejdet i svinebesætninger. Siden 2003 er bakterien fundet hos 48 personer, viser årets Danmap-rapport om antibiotikaresistens. Stigningen får forskerne til at råbe vagt i gevær.

- Jo flere svin og andre dyr, der bærer MRSA ST 398, desto flere mennesker må vi forudsige vil blive smittet. Der er for eksempel altid flere end 12 millioner svin i Danmark og således risiko for, at bakterien hurtigt kan sprede sig blandt mennesker, siger professor Frank Møller Aarestrup, DTU Fødevareinstituttet.

Derfor handler det om at få bremset udbredelsen via svin. I EU gennemføres i år en undersøgelse i avlsbesætninger i alle medlemslande. Herhjemme står Fødevarestyrelsen for undersøgelsen, og den vil næste år blive suppleret med en stikprøveundersøgelse af slagtesvin.

Forskerne bag Danmap anbefaler en hurtig undersøgelse af, hvor udbredt bakterien er i Danmark, og en vurdering af risikoen for spredning.

/ ritzau /

LÆS MERE:
Farlige bakterier breder sig
På Nykøbing Falster Sygehus har man i 11 tilfælde fundet særligt resistente bakterier. På Statens Serum Institut advarer man mod udviklingen, der kan koste folk livet.
Netnyhed fra 2008-09-09 14:35:00

Dit kæledyr kan smitte dig
Danske forskere slår nu alarm. Hver fjerde hund bærer på antibiotikaresistente bakterier, og når den slikker dig i ansigtet, kan du risikere at blive smittet.
Netnyhed fra 2008-09-10 10:48:00

Bakterie-bombe
En livsfarlig stafylokok-bakterie er fundet på en svinefarm ved Sorø. Nu slår fagfolk alarm. Bakterien kan nemlig smitte fra svin til mennesker.
Netnyhed fra 2008-04-03 19:08:00