¨

Regionsrådsformand vil slække på behandlingsgarantien – det er skruen uden ende, mener Venstre

Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Heino Knudsen (S) foreslår at ændre i behandlingsgarantien, så den er forskellig fra sygdom til sygdom. Det møder kritik fra Venstre.

Udrednings- og behandlingsgarantier bør være forskellige fra sygdom til sygdom, mener formanden for regionsrådet i Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

Det siger han til Dagbladet Ringsted.

I dag har patienter ret til en udredning inden for en måned, uanset hvilken sygdom patienten har. Men det bør svækkes for nogle patienter, mener regionsrådsformanden, fordi presset på sygehusene er for stort.

- Vi bliver nødt til at have en drøftelse af, hvordan vi bruger midlerne bedst muligt i regionerne. Og der mener jeg, at vi bliver nødt til at have en politisk drøftelse af, om behandlingsgarantien på 30 dage skal gælde alle sygdomme – også i fremtiden, eller om vi måske skulle prioritere anderledes, så nogle skal vente længere tid og nogle skal behandles hurtigere. Og den drøftelse mener jeg, vi bliver nødt til at have, når vi har et sundhedsvæsen, der er så presset, som det er i dag, siger Heino Knudsen til TV ØST.

Den drøftelse mener jeg, vi bliver nødt til at have, når vi har et sundhedsvæsen, der er så presset, som det er i dag

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland

Møder kritik af Venstre

Hvordan skal man vurdere, hvem der skal til først?

- Det er klart, at nu kaster jeg bolden op, så vi politisk kan drøfte det her – også på Christiansborg. Og så skal vi jo have fagfolk med ind og sige, om man kan lave en model, så alle stadigvæk har en garanti, så alle kan gennemskue systemerne. Men også lave den vurdering af, hvem det er, man måske skal prioritere op og få behandling hurtigere, og hvem er det, der måske godt kan vente, i stedet for 30 dage så 45 dage for at give et eksempel, siger Heino Knudsen.

- Den drøftelse skal vi have. Men det, jeg siger nu, er, at der skal være en politisk vilje til at tage den her drøftelse af, hvordan vi prioriterer bedst i sundhedsvæsnet for at skabe det bedste tilbud i sidste ende. Det er jo det, det hele handler om.

Men spørger man Jacob Jensen (V), der er 2. næstformand i Region Sjælland, så er det ikke et holdbart forslag.

- Jeg synes ikke, det er noget svar at give patienterne, siger han.

- Fordi man ikke kan finde ud af opgaven, der betyder, at man kan få en udredning og behandling inden for 30 dage, at man så bare siger, at så slækker vi på det. Og ovenikøbet når han ikke kommer med en klar melding om, hvilke grupper der så er tale om, så sender han jo sådan set bare regningen videre til alle patientgrupper, som må stå og tænke, er det så mig, det går ud over? Er det mig, der kommer til at vente længere på den behandling, som jeg har brug for? Det, synes jeg ikke, er rimeligt.

Venstre: Det bliver skruen uden ende

Så jeg synes, det vil være at åbne en ladeport, hvis Heino Knudsen nu begynder at sige, at nogle grupper måske skal have en dårligere behandlingsgaranti

Jacob Jensen (V), 2. næstformand, Region Sjælland

Jacob Jensen frygter, at det vil være skruen uden ende, som han siger, når man først begynder at slække på et sted.

- Og når man først begynder at sige, at der er nogle, som har en dårligere rettighed end andre. Hvis nogle grupper, der måske skal vente i to måneder i stedet for max en måned, så er det jo kun et spørgsmål om tid, før man så finder ud af, at nu kan vi heller ikke leve op til det, så finder vi nogle grupper, der skal slækkes på, eller man slækker yderligere. Så man har man simpelthen åbnet en ladeport, lyder det fra venstremanden.

- Derfor vil jeg insistere på, at vi holder fast i, at vi har en patientgaranti på, at man kan få en udredning og behandling inden for en måned – gerne tidligere – så alle har noget at forholde sig til. Det, tror jeg, er klogt, også i forhold til at man som personale ved, hvad det er, man har at rette sig efter, når man skal leve op til de her ting. Så jeg synes, det vil være at åbne en ladeport, hvis Heino Knudsen nu begynder at sige, at nogle grupper måske skal have en dårligere behandlingsgaranti. Det vil jeg i hvert fald ikke være med til.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jacob Jensen (V) mener ikke, det er en god idé at slække på behandlingsgarantien. Foto: TV ØST

Afviser forringelser i sundhedsvæsnet

Kritikken fra Jacob Jensen kommer ikke som en overraskelse for Heino Knudsen.

- Det er grunden til, at politik er blevet lidt populistisk. Det er, fordi det skal kunne kommunikeres i hurtige overskrifter, som Jacob Jensen også forsøger lidt på, siger Heino Knudsen.

- Der er det bare, at jeg siger, at jeg tør godt tage en reel drøftelse af, hvordan vi skaber den bedste prioritering for vores borgere i vores sundhedsvæsen. Det handler jo ikke om, at vi skal tilbage og have lange ventelister. Det handler ikke om, at alle ikke skal have en garanti. Det mener jeg faktisk, de skal. Jeg tager bare bolden op og siger, hvis ikke vi vil prioritere flere midler til sundhedsvæsnet, end vi gør i dag, så lad os tage en drøftelse af, hvordan vi prioriterer de midler bedst muligt i fremtiden.

Men betyder det forringelser i sundhedsvæsnet?

- Nej, tværtimod er det er optimering af, hvordan man prioriterer midlerne bedst muligt, og hvordan sikrer vi, at de borgere, der mest brug for den hurtige hjælp får den hurtigste hjælp i fremtiden, og at dem, der måske har gået med en lidelse i mange år, som går til lægen og måske godt kan vente i 45 dage i stedet for 30 dage, at vi så bruger ressourcerne bedst muligt i sundhedsvæsnet, siger Heino Knudsen.

- Så nej, det er bestemt udelukkende for at gøre det bedste for vores borgere i fremtiden. Og der er det ikke altid, at den samme løsning er god for alle. 

Heino Knudsen vil hente inspiration fra den prioritering, som man laver på indkøbet af medicin. Her er et råd nedsat til at vurdere, om medicinens pris står mål med dens værdi for sundhedsvæsnet sammenlignet med andre præparater. På samme måde foreslår Heino Knudsen et behandlingsråd, som sikrer, at der bliver prioriteret fagligt.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App