Regionsrådsformand om lange ventetider på høreapparater: Det har stor politisk fokus

Siden en lovændring i 2013 er ventetiderne blevet fordoblet på høreapparater.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omkring 5.000 borgere i Region Sjælland står på venteliste til et nyt høreapparat, og flere af dem må vente i over et år på at få et apparat.

På Slagelse Sygehus måtte man i ifølge Høreforeningen i gennemsnittet vente 75 uger på et nyt høreapparat, mens man hos Nykøbing Falster Sygehus i gennemsnittet skullet vente 40 uger.

Derfor vil formanden for Region Sjælland, Heino Knudsen (S), finde nye løsninger for at komme det velkendte problem til livs og blandt andet fjerne krav om genhenvisning af borgerne.

quote Det er en rigtig god tanke at indføre en behandlingsgaranti, men en behandlingsgaranti er ikke meget værd, hvis vi ikke kan leve op til garantien

Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland

Hvor stor en effekt tror du det vil få?

- Det er klart, at det ikke vil løse hele den her problematik. Der skal mange greb og forskelligartede indsatser til for at løse den her opgave, men det er en af de indsatser, som regionsrådet allerede tog omkring sidste år, som vi nu arbejder på at sætte i gang. Der skal selvfølgelig også indføres flere indsatser til for at arbejde med den her enormt store indsats, som er vigtigt, at vi får taget godt fat om.

En landsdækkende udfordring

Du siger, at du vil skrue på flere knapper for at forkorte ventetiderne. Hvad vil du konkret gøre?

- Nu vil vi for det første sætte fuld fart på at fjerne genhenvisningskravet og se på, hvilke andre muligheder der er. Man skal huske på den udfordring, der er i hele Danmark, og som har været der i mange år. Så der er ikke en nem løsning på det her, og løsningen er ikke kun flere penge, fordi vi blandt andet mangler audiologer i hele Danmark. Men vi vil se på at gøre arbejdsgangene på sygehusene mere smidige. Det er sådan i dag, at garantien på et høreapparat udløber efter fire år. Det vil sige, at alle skifter høreapparatet efter fire år, men nogle gange fungerer høreapparatet faktisk fint i fem år, og nogle gange har borgerne det liggende i skuffen, fordi man ikke helt har behovet for høreapparatet endnu. Derfor kan man se på muligheden for at først at skifte høreapparat, når der reelt set er behov for det og på den måde smidiggøre arbejdet på sygehuset, svarer Heino Knudsen og fortsætter.  

- Vi vil også gerne sætte gang i et innovationsprojekt, hvor vi samler de forskellige aktører på området. Det er sygehuset, det er speciallægerne og andre aktører for at se på, om der er andre modeller og løsninger, som vi kan se på, fordi der skal nye tanker til, hvis vi skal nedbringe ventetiden, og det skal vi.   

Høreapparat koster helt op til 20.000 kroner

Inden valget foreslog Dansk Folkeparti en behandlingsgaranti på 4 uger, og det forslag står stadig ved magt. Vil du være med til at indføre sådan en behandlingsgaranti? 

- Det er en rigtig god tanke at indføre en behandlingsgaranti, men en behandlingsgaranti er ikke meget værd, hvis vi ikke kan leve op til garantien. Derfor har jeg lige nu fokus på at se, hvilke muligheder der er for at lave nye indsatser på området, fordi det er problematik, som har været der længe i hele Danmark. Hvis vi skal snakke behandlingsgaranti, tror jeg, det er vigtigt, at vi får alle regioner i Danmark med, således at vi ikke bare flytter problemet fra den ene region til den anden, fordi vi har et frit sygehusvalg. Jeg synes, at en garanti lyder som en god idé, men jeg tør ikke love, at vi kan komme helt ned på fire uger på den korte bane. Og garantien er ikke meget værd, hvis vi ikke kan leve op til den. Men jeg kan love, at der fra politisk hold er rigtig stor på det her, og regionsrådet vil arbejde målrettet med nye løsninger på at nedbringe ventetiden, svarer Heino Knudsen.

Uden tilskud koster et høreapparat mellem 7.000 kroner til 20.000 kroner.