Regionsrådsformand: Ny sundhedsreform er et meget vigtigt skridt

Heino Knudsen (S) er især begejstret for de kommende nærhospitaler, men mener alligevel ikke, at reformen løser den generelle ulighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Natten til fredag faldt en ny sundhedsreform helt på plads.

Over de næste år afsættes der 6,8 milliarder kroner til det danske sundhedsvæsen. Blandt andet er planen, at der skal oprettes 25 nye såkaldte nærhospitaler til omkring fire milliarder kroner.

- Det er et meget vigtigt skridt i udlægningen af vores sundhedsvæsen. Særligt det her med at få oprettet nærhospitaler. Vi forsætter jo i virkeligheden det arbejde, vi har haft gang i Region Sjælland i flere år nu med at bringe sundhedsvæsenet tættere på vores borgere, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

quote På den anden side er det ikke en aftale, der løser den generelle ulighed

Heino Knudsen (S), Regionsrådsformand

Det vides ikke endnu, hvor de forskellige nærhospitaler skal placeres, men det skal ifølge aftalen være steder, hvor der er langt til det nærmeste akutsygehus. I Region Sjælland ligger akutsygehusene i Holbæk, Slagelse, Køge og Nykøbing Falster.

Løser ikke generel ulighed

Udover nærhospitalerne lægger reformen også op til at styrke det digitale sundhedsvæsen. Det betyder, at behandling og diagnosticering i højere grad skal foregå i eget hjem, og at de kommende nærhospitaler skal tilbyde virtuelle konsultationer.

- Det er helt afgørende for at give et godt sundhedsvæsen til alle borgere uanset, hvor man bor henne i Region Sjælland, siger Heino Knudsen (S) og tilføjer:

- På den anden side er det ikke en aftale, der løser den generelle ulighed, der er i sundhedsvæsenet i Danmark.

Ifølge regionsrådsformanden er sundhedsmedarbejderne i Danmark skævt fordelt. Derfor mener han, at Folketinget fortsat skal arbejde på, hvordan uddannelsesstillinger til især læger fordeles i landet.

Læs også
Ny sundhedsreform på plads - vil oprette 25 nærhospitaler

- Jeg er meget mere fokuseret på den generelle fordeling af arbejdskraften i Danmark. Når man har ti speciallæger i Region Hovedstaden hver gang, man har syv i Region Sjælland, så er der en skævhed, som man bliver nødt til - også på Christiansborg - at turde forholde sig til.

Men tænker du så, at en løsning kan være, at man tvinger folk til at arbejde udenfor hovedstadsområdet?

- Nej, der findes andre løsninger. Noget af det, som er med her - og som jeg glæder mig til at se udmøntet - det er fordelingen af uddannelsesstillinger. Jeg tror på, at hvis man gerne vil være læge, så søger man derhen, hvor det er muligt at få en uddannelsesstilling. Hvis det ikke er muligt i en af de største byer, så søger man jo uden for de største byer.

Sikrer ikke lønloft

Den nye sundhedsreform fokuserer også på de praktiserende læger. Partierne er herunder blevet enige om, at op til et halvt år af lægeuddannelsen skal foregå i en almen praksis.

Men trods en bred aftale bliver reformen alligevel kritiseret af Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund for, at et lønloft til personalet i sundhedsvæsenet ikke er sikret.

- Løn alene gør jo desværre ikke, at der bliver mindre travlt. Man har nedsat en arbejdsgruppe, der skal arbejde med travlheden i den her aftale, og det kan jeg kun anbefale går så hurtigt som muligt.

Heino Knudsen påpeger, at der allerede er flere indsatser i gang i forhold til at skabe fleksible arbejdsvilkår, herunder bedre start for nyuddannede.