Regionsrådsformand: - Ekstra penge fra vinterpakke kan komme i arbejde allerede før jul

Heino Knudsen (S) er rigtig glad for den coronakrisepakke, som et politisk flertal i Folketinget blev enige om søndag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er rigtig rigtig godt, at vi nu får den her vinterpakke. Og det er et supervigtigt tidspunkt, som den kommer på nu, fordi vi er historisk pressede. Så det er et godt signal, der sendes.

Sådan siger regionsrådsformand for Region Sjælland, Heino Knudsen (S), til TV2 ØST mandag formiddag, efter at den politiske aftale om en coronavinterpakke blev indgået på Christiansborg søndag.

Aftalen afsætter en milliard kroner til regionerne, der skal hjælpe det pressede sundhedsvæsen. Pengene vil blive fordelt mellem regionerne efter samme princip som bloktilskudene - og det betyder, at omkring 15 procent af pengene, svarende til 150 millioner kroner, vil ende hos Region Sjælland.

Læs også
Regeringen afsætter milliard til pressede sygehuse
Læs også
Regeringen afsætter milliard til pressede sygehuse

- Sygehusene er helt i knæ lige nu. Der har været en sygeplejerskestrejke, der er flere pukler fra de tidligere coronabølger - og vi ser samtidig ind i en vintersæson med mere sygdom end tidligere år, fordi samfundet stadig er åbent. Så det er rigtig vigtigt, at vi får hjælpen og støtten, siger han.

Pakken er en éngangscheck, der skal hjælpe sygehusene gennem vinteren. Pengene kan altså ikke bruges til at etablere blivende tiltag - men kan for eksempel bruges til at dække løbske overarbejdsregninger og overskredne vikarbudgetter.

Skal forhandles

Det er regionerne, der efter samarbejde med de faglige organisationer skal afgøre, hvordan pengene skal bruges. Og det er endnu for tidligt at sige, hvordan pengene mere præcist skal bruges. Det vil dog komme til at gå stærkt med at få sat pengene i arbejde, siger Heino Knudsen.

- En del af pengene er allerede klar til udbetaling før nytår, mens resten først kommer til betaling næste år, siger Heino Knudsen.

Læs også
Giver det stadig mening at tale om flokimmunitet?
Læs også
Giver det stadig mening at tale om flokimmunitet?

Coronavinterpakken blev aftalt på Christiansborg dagen før, at Region Sjælland mandag ventes at vedtage deres egen vinterpakke, der skal gå til sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere på regionens medicinske og akutmedicinske afdelinger.

- Coronavinterpakken taler ind i nogle af de samme initiativer. Vi vedtager den i dag på regionsrådsmødet. Men nu kan der gøres endnu mere ud af det, siger Heino Knudsen.

Skal bruges hurtigt og klogt

Om pakken skal bruges på samme måde som den regionale hjælpepakke er dog for tidligt at sige, siger Heino Knudsen.

- Aftalen blev først lavet i går aftes, og vi er endnu ikke færdige med at nærlæse den. Derfor har vi ingen køreplan klar endnu for, hvordan vi får sat det her på skinner. Men vi arbejder på højtryk for at få en proces gjort klar, siger han.

Læs også
Dødfødsler som følge af covid-19 stiger
Læs også
Dødfødsler som følge af covid-19 stiger

Han fastslår dog, at pengene skal bruges på en måde, så de skaber så meget værdi som muligt.

- Det er afgørende, at vi både bruger pengene meget hurtigt og meget klogt. Derfor vil regionsrådet også snart indlede en dialog med de faglige organisationer, siger regionsrådsformanden.

Sygeplejersker vil have mere i løn

Og spørger man de faglige organisationer, så er der klare ønsker til, hvordan pengene skal bruges.

- Vi skal have pengene ud at arbejde hurtigt. Jeg tænker, at man skal lave nogle rigtig fornuftige tillæg til sygeplejersker, så dem, der har forladt faget, vil søge tilbage. Men det er vigtigt, at de rammer alle sygeplejersker. Hele systemet er presset lige nu - det er ikke kun på covid-afsnittene, at der er travlt eller arbejde med coronapatienter, siger Anne Marie Holst Sommer, der er formand for Dansk Sygeplejeråds Sjællandskreds.

Hun tøver ikke med at rose initiativet.

Læs også
Sygeplejersker er positive efter udmelding om lønløft: - Det er et skridt i den rigtige retning
Læs også
Sygeplejersker er positive efter udmelding om lønløft: - Det er et skridt i den rigtige retning

- En coronavinterpakke er rigtig fornuftig - og det er godt, at de rækker ud mod sundhedsvæsenet. Og jeg vil altså gerne sige, at en milliard kroner er flot. Så det vil jeg gerne rose Folketinget og regeringen for, siger hun.

Hun fastslår dog, at en engangsudbetaling på en milliard kroner ikke løser problemerne.

- Krisen i sundhedssystemet er fremkaldt efter mange års nedskæringer og udsultning. Det er mange års spare øvelser, der vælter læsset - ikke pandemien i sig selv. Samtidig så rummer pakken her ikke penge til indsatsen i kommunerne. Det er her, at mange sendes ud, når der ikke er plads på sygehusene - men her står sygeplejerskerne uden ekstra hjælp eller støtte. Og det er problematisk, siger hun.

Løser ikke store spørgsmål

Både Heino Knudsen og Anne Marie Holst Sommer peger på, at coronavinterpakken ikke tager fat i de underliggende slagsmål, som der er på sundhedsområdet.

- Aftalen her ser jo ikke på, at kvindefag konsekvent er lavtlønnede eller på, at mange har en oplevelse af, at de flyttes rundt som ludobrikker og skal arbejde med ting, som de ikke har speciel uddannelse i. Det svarer til at sætte en matematiklærer til at undervise i kinesisk, siger Anne Marie Holst Sommer og peger på, at hele systemet i øjeblikket er presset til bristepunktet.

Læs også
Sygeplejersker om regeringsindgreb: - Det er en trussel for sundhedsfaget
Læs også
Sygeplejersker om regeringsindgreb: - Det er en trussel for sundhedsfaget

Heino Knudsen mener også, at Folketinget skal på banen i sagen.

- Det her er en akut indsats - men der venter en langsigtet opgave også. Sundhedsvæsenet fortsætter med at være under pres. Der er der behov for, at vi strukturelt ser på, hvad vi skal gøre fremover. Den opgave løser vi ikke med denne pakke. Det må vi gøre ved siden af, siger han.


Nyhedsoverblik