Regionerne kræver gratis psykologhjælp

Psykologer skal spille en markant rolle i behandlingen af depression. Regionerne vil have penge til at behandle 50.000 patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når forhandlingerne om sundhedsvæsenets økonomi indledes i torsdag, i Finansministeriet, møder Danske Regioner op med et krav, der bryder med princippet om, at psykiske sygdomme skal behandles af læger, skriver Dagens Medicin.

Regionernes formand, Bent Hansen (S), vil i første omgang sikre, at op mod 50.000 danskere med depression kan få gratis adgang til psykologbehandling, og ordningen skal med tiden udvides til også at omfatte angst og tvangstanker, der hvert år rammer mange hundrede tusinde personer. 

"Vi kan ikke leve med, at patienter med depression og andre ikke-psykotiske lidelser bliver overset, sådan som det skete i forhandlingerne sidste år, og derfor er det et højt prioriteret krav, at vi får taget fat på området nu. Vi har gode erfaringer fra to regioner, der viser, at patienterne undgår langvarige sygemeldinger og kan undgå at ryge ud af arbejdsmarkedet, når de hurtigt henvises til behandling hos en psykolog, og den ordning vil vi have gjort landsdækkende nu, siger Bent Hansen til bladet.

Udspillet bygger på erfaringerne fra et forsøg i Århus og Odense, hvor praktiserende læger kunne henvise patienter med let og moderat depression til psykologbehandling, og som viste, at 60 procent kom ud af depressionen efter få behandlinger. Psykiatere og patientforeninger har i flere år klaget over, at der ikke findes offentlige, gratis behandlingstilbud til den store gruppe mennesker med let og moderat depression, angst og tvangstanker - de såkaldte ikke-psykotiske lidelser.

Psykiatrien har som hovedregel ikke kapacitet til dem, og de praktiserende læger udskriver fortrinsvis antidepressiv medicin. Det er dokumenteret, at psykoterapi - især kognitiv terapi - er lige så effektiv som medicin, men hvis behandlingen skal foregå hos en psykolog, skal patienten selv betale.

Regionerne går efter at hente i alt 600-800 millioner kroner til forbedringer af behandlingstilbuddene til psykisk syge, fremgår det af Dagens Medicin.

 


Nyhedsoverblik