Regioner og kommuner vil have sundhedsreform nu

Statsministeren skal i hasteforespørgsel om en sundhedsreform, som der ifølge parter er akut behov for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere ældre kommer til at betyde, at flere får brug for sundhedsvæsnet. Men antallet af ældre er allerede steget. Og stigningen vil accelerere de kommende år.

Derfor er behovet for en reform af sundhedsvæsnet akut.

quote Det er nu, de skal lave noget, så kan vi give os i kast med implementeringen, når corona forhåbentlig slipper sit tag igen

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner

Det siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), før statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingssalen onsdag skal stå på mål for, at et udspil til en sundhedsreform igen er blevet udskudt.

Hun er indkaldt til hasteforespørgsel af oppositionspartierne.

- Vi står midt i den udvikling, som også presser os i fremtiden. Nogle gange, når vi taler om demografi og sygdomsmønster, lyder det som noget, der ændrer sig i fremtiden. Vi står midt i det nu, siger Stephanie Lose.

Udskudt på ubestemt tid i nytårstale

I statsminister Mette Frederiksens nytårstale 1. januar blev et udspil til en sundhedsreform udskudt på ubestemt tid.

Hun sagde, at tiden ikke er til at "gennemføre store forandringer i sundhedsvæsenet", når "vi står midt i en svær pandemi".

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.
Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Så snart det er muligt, vil regeringen komme med et udspil, uddybede hun. Hun kom dog ikke ind på hvornår.

- Det er en fejlslutning at sige, at fordi der er rigtig travlt ude i sundhedsvæsnet nu, så kan man ikke lave noget på Christiansborg og i regeringen. Det er helt forkert, siger Stephanie Lose.

- Det er nu, de skal lave noget, så kan vi give os i kast med implementeringen, når corona forhåbentlig slipper sit tag igen.

Vil oprette op til 20 nærhospitaler

Hos Kommunernes Landsforening har formand Jacob Bundsgaard (S), som deler partibogstav med regeringen, forståelse for, at corona har trukket hårde veksler på nogle af de centrale kræfter i Sundhedsministeriet.

- Det skal man have respekt for, men vi kan også se, at coronakrisen har sat forstørrelsesglas på nogle af de udfordringer, der er i vores sundhedsvæsen, siger Jacob Bundsgaard.

- Det gør det endnu vigtigere, at vi kommer i gang med at løse nogle af de udfordringer, der er. Vi vurderer fra vores side, at vi kan kaste os ind i det her arbejde nu.

Der har længe været talt om behovet for en reform af sundhedsvæsnet.

I forrige valgperiode var det V-regeringen, der fik kritik for ikke at levere på en lovet sundhedsreform. Gang på gang blev den udskudt.

Læs også
Mere end hvert femte plejehjem ramt af corona i sidste uge
Læs også
Mere end hvert femte plejehjem ramt af corona i sidste uge

Kort før valget i 2019 lykkedes det dog daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med opbakning fra Dansk Folkeparti at lave en sundhedsaftale, som blandt andet skulle nedlægge regionerne.

Aftalen blev dog ikke til noget, fordi der efter valget ikke længere var flertal.

I slutningen af oktober fremlagde S-regeringen udspillet "Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling", som er en del af det samlede sundhedsudspil.

I udspillet lægger regeringen blandt andet op til at oprette op til 20 nærhospitaler og etablere 5-10 nye akutberedskaber.


Nyhedsoverblik