Regionen hæver beredskabet og forbereder nødhospitaler

Region Sjælland besluttede søndag at sætte sygehusene i det højest mulige beredskab for at håndtere de mange coronapatienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

133 borgere er indlagt med corona-virus i Region Sjælland - heraf ligger 19 på intensiv.

Sådan er status søndag i Region Sjælland - og situationen er nu så alvorlig, at regionen har besluttet at gå til trin 4 i beredskabsplanen. Det oplyser Region Sjælland søndag eftermiddag i en pressemeddelelse. Trækket skal sikre sengepladser og personale til at passe de mange syge for pandemien.

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland, betegner situationen som alvorlig.

quote Vi er slet ikke der, hvor vi kan læne os tilbage og ånde lettet op

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Selvom det er en fantastisk dag med de første vacciner, så har vi altså desværre også i Region Sjælland stigende smitte og et massivt pres på alle fronter i vores sundsvæsen. Samme situationsbillede gør sig gældende i hovedstaden. Vi bliver derfor nødt til med rettidig omhu endnu engang at hæve vores beredskab, så vi får omlagt flere senge på vores sygehuse til covid-patienter, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også
Sundhedspersonalet blev syge på stribe - nu får de vaccinen
Læs også
Sundhedspersonalet blev syge på stribe - nu får de vaccinen
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Aflyste behandlinger

Ud over at føre til, at endnu flere planlagte behandlinger udskydes og endnu mere sundhedspersonale flyttes fra deres nuværende arbejdsopgaver til pasning af Covid-patienter, så betyder beredskabsniveauet nu, at der kan oprettes nødsygehuse til at håndtere patienter, og at sygehusene kan sende syge patienter ud til behandling i kommunerne i enten eget hjem eller på kommunens institutioner. 

Her skal kommunerne i samarbejde med regionen og de praktiserende læger fortsætte behandlingen.

Beredskabsplanen giver samtidig mulighed for nu at trække på de praktiserende læger, der dermed kan blive nødt til at udskyde ikke-akutte opgaver.

Læs også
Covid-19 personale under pres - Slagelse Sygehus hyrer erhvervspsykologer
Læs også
Covid-19 personale under pres - Slagelse Sygehus hyrer erhvervspsykologer

Fjerde uge i træk

Det er fjerde uge i træk, at beredskabet i Region Sjælland hæves. Sidst var kort før jul, hvor en lang række operationer blev udskudt.

Det nuværende beredskabstrin kaldes 4 i Region Sjællands beredskabsplan. Allerede da sygehusene den 22. december gik op i niveau 3 oplyste regionen, at de var i gang med at forberede at skulle op i niveau 4. 

Det er ikke antallet af intensiv-patienter, der får regionen til at hæve beredskabet - men derimod det høje antal af indlagte, der ikke behøver intensiv behandling. 

Regionen frygter dog, at antallet af patienter på intensiv-afdelingerne vil stige markant i de kommende uger. 

quote Prognoserne fortæller os, at vi desværre kigger ind i nogle uger med fortsat stigende pres på vores sygehuse

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Prognoserne fortæller os, at vi desværre kigger ind i nogle uger med fortsat stigende pres på vores sygehuse i Region Sjælland. Det er også vores forventning, at vi i slipstrømmen på julen vil se en øgning i smittetrykket, som igen vil medføre flere indlagte på sygehusene, siger Heino Knudsen (S).

- Der er lys forude med vacciner og vi forventer også at se en positiv effekt af de indførte restriktioner for samvær. Men vi er slet ikke der, hvor vi kan læne os tilbage og ånde lettet op, siger regionsrådsformanden.

Nødhospitaler på vej

Region Sjælland skriver i pressemeddelelsen, at en fortsat stigning i smittetallet gør det meget sandsynligt, at der indenfor de kommende uger må oprettes egentlige nødhospitaler i regionen.

Blandt andet Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund kan komme i spil til at behandle medicinske patienter, der ikke er helt klar til udskrivelse til kommunerne eller eget hjem. Også andre specialsygehuse kan blive inddraget som led i arbejdet, oplyser regionen. 

Samtidig er de i gang med at undersøge, om beredskabet på sygehusene kan strammes yderligere til et trin 5.

Meldingen kommer på en søndag, hvor en række nøgletal på landsplan slog ud i negativ retning. Selvom kun 2.180 personer blev testet positive for sygdommen, så dækker tallene over, at knap 4 procent af de testede var smittet med sygdommen. 

I søndagens tal fremgår det, at yderligere 41 er blevet smittet med sygdommen. 21 er døde med sygdommen i dagens tal.

Sundhedsvæsenet stadig åbent

Selvom mange ikke-akutte behandlinger kan blive udskudt, så er der stadig adgang af patienter til systemet, og alle akutte patienter vil fortsat blive behandlet, siger Heino Knudsen.

- Vi har et robust beredskab og er forberedt. Som patient kan man være tryg. Borgerne skal huske, at akutte patienter og livstruende sygdomme håndteres fuldstændig som vi plejer at gøre på sygehusene. Man skal altså ikke tøve med at søge læge. Sundhedsvæsenet er åbent, understreger han.


Nyhedsoverblik