Regionen gør status efter ti ugers strejke - står foran 4.200 udskudte behandlinger

Der venter en stor opgave med at indhente udskudte operationer på regionens sygehuse. Flere vil blive sendt ud i det private, siger regionsrådsformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med sygeplejerskernes strejke på vej til sit endeligt med et politisk indgreb kan Region Sjælland begynde at planlægge den opgave, der venter med udskudte operationer. I alt skal regionen i gang med at planlægge, hvordan 4.240 udskudte operationer og behandlinger kan indhentes.

Det fortæller regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST dagen derpå, regeringen har lagt et forslag frem om et politisk indgreb, der skal bringe den ti uger lange lønkamp mellem Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd til ende.

quote Jeg er meget glad for, at sygeplejerskerne vender tilbage, i forhold til at vi har en række patienter, som venter på behandling i sundhedsvæsenet

Heino Knudsen (S) regionsrådsformand

- Det er klart, vi har rigtig mange udskudte behandlinger på nuværende tidspunkt som følge af strejken, siger regionsrådsformanden og tilføjer:

- Det står vi overfor en opgave med at få indhentet.

Flere sygeplejersker, som TV2 ØST har talt med torsdag, er dybt frustrerede over, at det ikke er lykkedes at finde en løsning med arbejdsgiverne.

Læs også
Sygeplejersker om regeringsindgreb: - Det er en trussel for sundhedsfaget
Læs også
Sygeplejersker om regeringsindgreb: - Det er en trussel for sundhedsfaget

Det forslag, som nu er blevet lagt frem politisk, indeholder samme forbedringer, som det et stort flertal af sygeplejerskerne stemte nej til i foråret.

- Vi er overraskede. Det at man vælger at gribe ind, uden der følger penge med, har jo givet anledning til stor vrede og skuffelse hos sygeplejerskerne. Og vi er bange for, hvilke konsekvenser det kan få for fleksibiliteten, men også deres ønske om at blive i faget, forklarer Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland.

Og regionsrådsformanden er helt med på, der venter en stor opgave med at holde gejsten oppe hos medarbejderne.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at det ikke lykkedes at lave en aftale i forhandlingslokalet, som alle parter kunne se sig selv i, siger han og tilføjer:

- Der er et kæmpe arbejde for alle ledelser ude i enhederne på vores sygehuse i at have fokus på det gode arbejdsmiljø.

Udskudte sommerferier spænder ben

Planlægningsarbejdet med de mange udskudte operationer og behandlinger kompliceres yderligere af, at strejken har ligget hen over sommeren, hvorfor mange sygeplejersker ikke har haft mulighed for at afholde sommerferie.

- Det er klart, vi har rigtig mange udskudte behandlinger på nuværende tidspunkt som følge af strejken – og det står vi overfor en opgave med at få indhentet. Men det vil vi også gøre i respekt for det arbejdsmiljø, vi skal passe på – og naturligvis også i respekt for, at de sygeplejersker, der har strejket, skal nu have mulighed for at holde deres ferie, siger Heino Knudsen.

Ifølge regionsrådsformanden vil man både trække på privat og ekstern kapacitet for at få hjulpet borgerne hurtigst muligt.

Læs også
Det kan sygeplejerskerne se frem til efter indgreb
Læs også
Det kan sygeplejerskerne se frem til efter indgreb

- Jeg er meget glad for, at sygeplejerskerne vender tilbage, i forhold til at vi har en række patienter, som venter på behandling i sundhedsvæsenet og for at undgå, den pukkel, vi opbygger, bliver større, siger Heino Knudsen og tilføjer:

- Det er en meget stor opgave, og derfor er det en pukkel, der vil tage tid at indhente. Men det er klart, vi vil gøre, hvad vi kan også for at trække på den private kapacitet alle de steder, vi overhovedet kan, for at hjælpe vores borgere så hurtigt som muligt.

De udskudte aftaler med patienterne på regionens sygehuse fordeler sig på 2.945 ambulante behandlinger og aftaler samt 1.295 kirurgiske indgreb. 

Sygeplejerskerne gik i strejke, efter medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd af to omgange stemte nej til en ny aftale om overenskomst for de næste tre år.

Senest stemte de nej til en lønstigning på 5,52 procent.

Det er nu den samme lønstigning, som sygeplejerskerne kan se frem til med det nye mæglingsforslag, der i dag stemmes om i Folketinget.


Nyhedsoverblik