Region Sjælland vedtager omstridt sygehusplan

Dagen før de vigtige forhandlinger om regionernes og sygehusenes økonomi næste år vedtog Region Sjælland en sygehusplan, der går stik imod Sundhedsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stik imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer har Region Sjælland endelig vedtaget sin omstridte sygehusplan, der omfatter seks sygehuse med akutberedskab og ikke to til fire akutsygehuse, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Der skete torsdag aften - dagen før Danske Regioner mødes med regeringen for at få en aftale om næste års økonomi i hus.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), der også er regionsformand i Region Midtjylland, har udtalt, at regioner, som klynger sig til de små sygehuse, ikke skal tilgodeses, når der skal forhandles økonomi med regeringen.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere gjort det helt klart, at regeringen vil stille krav om øget kvalitet og effektivitet, hvis milliarderne skal rulle.

Regionerne går samlet efter 100 milliarder kroner over 10 år til en stribe helt nybyggede sygehuse, det mest avancerede apparatur og en gennemgribende renovering af de bedste af de nuværende hospitaler.

Bent Hansen mener, at regionerne en for en skal løfte kvaliteten på sygehusene, hvis de skal regne med at få del i milliarderne.

- Regeringen kommer ikke bare med 100 milliarder kroner og siger held og lykke. For at få del i pengene kræver det, at vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og samler specialerne på færre sygehuse. Derfor skal pengene understøtte de fagligt forsvarlige hospitalsplaner, har Bent Hansen udtalt tidligere.

Hans udtalelser har vakt kritik blandt socialdemokrater - blandt andre partiformand Helle Thorning Schmidt har udtalt, at nærhed også er kvalitet, når det gælder sygehuse.

Danske Regioners næstformand, Kristian Ebbensgaard (V), som også er formand for Region Sjælland, er med ved forhandlingsbordet i Finansministeriet, når regionernes økonomiske udfoldelsesmuligheder skal aftales fredag. Han sagde i forbindelse med vedtagelsen af regionens nye sygehusplan:

- Der er meget bred opbakning til sygehusplanen i Region Sjælland. Det skyldes, at planen lægger sporene til et moderne sundhedsvæsen, hvor der er balance mellem ønsket om samling af specialer, et stærkt akutberedskab og en rimelig nærhed til sygehusene.