Region Sjælland slår rekord i antal indlagte covid-patienter og går i højeste beredskab

112 patienter er indlagt med coronavirus på regionens sygehuse. Derfor går Region Sjælland nu i det højeste beredskab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er travlhed på covid-19 afsnittet på Slagelse Sygehus.

35 patienter ligger lige nu indlagt med coronavirus, og det er det højeste antal indlagte coronapatienter på Slagelse Sygehus hele efteråret.

- Det er selvfølgelig en belastende situation. Det er meget plejekrævende, og det er meget behandlingskrævende at skulle have så mange isolerede patienter. Så det udfordrer medarbejderne. Men det skal vi nok håndtere, siger sygehusdirektøren på Slagelse Sygehus Niels Reichstein Larsen.

quote Det er selvfølgelig en belastende situation. Det er meget plejekrævende, og det er meget behandlingskrævende at skulle have så mange isolerede patienter

Niende situation. Det er meget plejekrævende, og det er meget behandlingskrævenls Reichstein Larsen, Sygehusdirektør, Slagelse Sygehus

I øjeblikket er 112 patienter indlagt på regionens sygehuse, og 16 af dem ligger på intensiv afdeling. Det stigende antal smittede gør, at Region Sjælland for tredje uge i streg øger coronaberedskabet. Det betyder, regionen nu går i trin 3, hvilket er det hidtil højeste beredskab.

- Det er en alvorlig situation med den smittestigning, vi ser i befolkningen i øjeblikket. Men jeg er ikke nervøs for, om vi kan håndtere den på sygehusene, vi har et dygtigt personale, der er veluddannet. De er trætte, men de gør, hvad der skal til, siger Leif Panduro Jensen, der er koncerndirektør i Region Sjælland.

På trin 3 vil alle planlagte operationer og undersøgelser, der ikke er livstruende, blive aflyst og skubbet. Der vil derfor udelukkende være akutberedskab og behandling af kræft og hjertesygdomme. 

Læs også
Region Sjælland øger coronaberedskab for tredje uge i træk
Læs også
Region Sjælland øger coronaberedskab for tredje uge i træk

Derudover kan Region Sjælland tage specialsygehuse som for eksempel epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund i brug til de patienter, sygehusene ikke selv kan håndtere.

- Region Sjælland planlægger næste skridt, og Filadelfia er med i sundhedsberedskabet. Vi afventer en nærmere drøftelse med Region Sjælland efter nytår, hvor vi ser på status og behov, siger Jens-Otto Skovgaard Jeppesen, der er administrerende direktør hos Filadelfia i en mail.

Arbejder på trin 4

Allerede nu er Region Sjælland nervøse for, at det hidtil højeste niveau ikke er nok, hvis smitten fortsætter. Derfor arbejder de på det nye trin 4. 

- Det er fordi, vi skal være et skridt foran, vi skal være klar, når der er brug for det. Vi har set, at smittestigningen og antal indlagte kan ske meget pludseligt og hurtigt. Og så skal vi ikke være tabt bag den vogn, siger Leif Panduro Jensen.

Hvis det bliver nødvendigt at udvide beredskabet til trin 4, vil der være mulighed for at gøre plads til endnu flere intensivpladser og hente friske ressourcer fra regionens jobbank, der for eksempel består af pensionerede og arbejdsløse læger og sygeplejersker.

- Niveau fire betyder, at vi inddrager flere afsnit på nogle sygehuse til at håndtere covid-patienter. Det vil sige, at de andre patienter bliver nødt til at rykke sammen på færre afsnit og have kortere forløb, for at der er plads til dem. Det kan vi også godt, det kræver bare et godt samarbejde med kommuner og de praktiserende læger, som vi allerede har gang i, fortæller Leif Panduro Jensen.

Slagelse Sygehus allerede på trin 3

På Slagelse Sygehus har de allerede det antal corona-smittede, som de forventede på trin 3, derfor er de allerede i gang med at udvide intensivafdelingen.

Læs også
Sådan er de nye åbningstider for corona-test i Region Sjælland
Læs også
Sådan er de nye åbningstider for corona-test i Region Sjælland

- Den største udfordring er at få nok intensivkapacitet. Det er vi allerede i gang med at uddanne folk til og finde ud af, hvordan vi kan sikre, at vi har kapacitet nok til de intensive patienter, altså patienter som er svært syge af covid, siger Niels Reichstein Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen og de ansatte på Slagelse Sygehus har lige nu travl på grund af de mange patienter, der er indlagt med corona.
Sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen og de ansatte på Slagelse Sygehus har lige nu travl på grund af de mange patienter, der er indlagt med corona. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Både hos Region Sjælland og på Slagelse Sygehus er man bekymret for de høje smittetal. Men begge steder er de også klar til at håndtere de mange coronasmittede patienter.

- Den erfaring, vi har fra foråret, kommer os rigtig godt til gavn nu. Det er da selvfølgelig også bekymrende, at der er så stor en stigning lige nu, og det skal vi ruste os til. Så vi forsøger at gøre alt, hvad vi kan, fortæller Niels Reichstein Larsen.