Region Sjælland skruer op for beredskab - flere operationer udskydes

Region Sjælland er presset som aldrig før. På grund af blandt andet corona må endnu flere planlagte behandlinger og operationer nu udskydes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den stigende coronasmitte tager lige nu pusten fra sundhedsvæsenet. Regionerne er så pressede, at de må udskyde behandlinger og operationer på ubestemt tid. I Region Sjælland er det op mod 70 procent, der i øjeblikket bliver udskudt.

Det er blandt andet et stigende antal indlagte, der presser personalet på sygehusenes afdelinger. Det gør sig også gældende på Sjællands Universitetshospital i Køge.

- Presset er enormt. Det er både de praktiske opgaver, men det er også fleksibiliteten, siger Ole Toftdahl Sørensen, ledende oversygeplejerske, Kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital.

- Presset er enormt, siger Ole Toftdahl Sørensen, ledende oversygeplejerske, Kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital.
- Presset er enormt, siger Ole Toftdahl Sørensen, ledende oversygeplejerske, Kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital. Foto: Line Strand - TV2 ØST


Sundhedsvæsenet i Region Sjælland er ramt som aldrig før. Koncerndirektøren i regionen, Jesper Gyllenborg, fortæller, at det er endnu værre end under de første coronabølger, og situationen er nu så alvorlig, at regionen i fredags valgte at gå i beredskab igen. 

Jesper Gyllenborg mener, at presset skyldes flere ting.

- Dels coronapatienter med et stigende antal indlagte. Vi er nu her tre uger før oppe på det samme antal, som vi var midt i december sidste år. Dels pukler efter sygeplejerskernes strejke og dels mange ledige stillinger, siger Jesper Gyllenborg, koncerndirektør, Region Sjælland.

Ventetid risikerer at gøre lidelser værre

Selvom han anerkender, at det er nødvendigt, er ledende overlæge på den kirurgiske afdeling i Køge nervøs for, at de udskudte behandlinger kan få konsekvenser.

- Det er et godt valg, når vi skal vælge mellem at behandle patienter, der kan dø af covid-19 og et nyt knæ eller ny hofte eller et ukompliceret indgreb på min afdeling, siger Lasse Bremholm Hansen, ledende overlæge, Kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital og tilføjer:

- Men det er ikke et godt valg for den patient, der i forvejen har været udskudt måske et halv eller helt år, som har en kompleks lidelse, der potentielt set i ventetiden bliver værre.

Koncerndirektøren er enig i, at det er synd:

- Jeg er fuldstændig enig i, at det er synd for de patienter, der får udskudt deres tid. Det er rigtig ærgerligt, og der er heller ikke noget, vi hellere ville i sundhedssektoren end at have de almindelige og planlagte behandlinger i drift. Det kan vi bare desværre ikke lige nu, siger Jesper Gyllenborg.

Koncerndirektør i Region Sjælland Jesper Gyllenborg er enig. Det er synd, men det er også nødvendigt.
Koncerndirektør i Region Sjælland Jesper Gyllenborg er enig. Det er synd, men det er også nødvendigt. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Presset på afdelingerne har stået på længe. Derfor bliver der også krydset fingre for, at coronarestriktionerne kan nedbringe smitten og dermed antallet af indlagte, for medarbejderne er ved at nå smertegrænsen.

- Der er udmattelse, fordi vi har været i beredskab så længe. Det bekymrer mig både, om vores personale vil blive ved, men også om de kan holde til det, siger siger Ole Toftdahl Sørensen, ledende oversygeplejerske, Kirurgisk afdeling, Sjællands Universitetshospital.

I øjeblikket er 89 patienter indlagt med coronavirus i Region Sjælland. Heraf 11 på intensiv.


Nyhedsoverblik