Region Sjælland i top i kedelig brystkræft-statistik

Kun knapt hver fjerde kvinde bliver opereret for brystkræft inden for tidsfristen i Region Sjælland. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

22 procent af kvinderne i Region Sjælland, der får konstateret brystkræft, bliver opereret inden for de 27 dage, som de skal.

Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, der er baseret på sidste kvartal i 2021.

Dermed er Region Sjælland den af de fem regioner, hvor færrest bliver opereret inden for tidsgrænsen på de 27 dage.

- Det mest overraskende er, at jeg ikke bliver overrasket faktisk. Det er en smule ærgerligt at sige det, men det ligger fuldstændig i forlængelse af de tal, der har været hele 2021, lyder det fra formanden i Dansk Brystkræft Organisation, Anja Skjoldborg Hansen.

quote Vi er nødt til at have en hjælpestang, for vi kan ikke vride armen mere om på folk

Anne Møller Ronex (R), fmd., sygehusudvalget i Region Sjælland

I Region Nordjylland bliver 90 procent opereret inden for tidsfristen, og på landsplan er tallet 63 procent. 

Dermed ligger Region Sjælland altså markant lavere end resten af landet.

- For hver enkelt er der jo en baggrundshistorie, det er jo en kvinde, der har fået besked om, at de desværre har brystkræft og som ikke kan blive behandlet så hurtigt, som hun har krav på, siger Anja Skjoldborg Hansen.

- Det er jo en kæmpestor psykologisk belastning.  

Grafik: Her kan du se, hvilke tegn du skal være opmærksomme på ved brystkræft

I sidste kvartal af 2021 blev der på landsplan registreret i alt 838 kvinder, der var i pakkeforløb for brystkræft. 

I Region Sjælland blev der i perioden registreret 148 forløb, men kun 22 procent ud af de kvinder, blev altså opereret inden for den frist, de har brug for.

Ifølge direktøren for Kræftens Bekæmpelse er det langt fra godt nok, at kun omkring hver fjerde kvinde i regionen bliver opereret, som de har krav på.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi ét sted i landet, i Nordjylland, kan have en opfyldelsesgrad på 90 procent, som er det regionerne i hele landet har lovet, og så andre steder som her i Region Sjælland kun har 22 procent. Det er simpelthen for stor en forskel, siger organisationens direktør, Jesper Fisker.

- Det må ikke være postnummeret, der afgør, om man bliver behandlet til tiden, og her er der så store forskelle, at det simpelthen ikke er rimeligt. Det bliver der nødt til at blive gjort noget ved, siger han.

Video: Anja Skjoldborg Hansen sætter her nogle ord på, hvad det betyder for de kvinder, der ikke bliver opereret inden for tidsfristen.

Efterspørger national hjælp 

Spørger man Region Sjælland, er regionen heller ikke overrasket over, at det kun er fåtallet, der bliver opereret til tiden. 

Her mener man, at en del af forklaring skyldes, at det ikke er lykkedes at rekruttere personale de senere år, selvom man ifølge regionen har tilført området flere millioner.

- Jeg vil sige det sådan, at regionsrådet har faktisk arbejdet ret intenst med det i de seneste tre år som minimum, siger Anne Møller Ronex (R), der er formand i sygehusudvalget i Region Sjælland.

- Så står vi der, hvor det ikke er nok med millioner, for når vi ikke kan rekruttere de medarbejdere, vi skal bruge til det, så kan vi jo ikke leve op til det. Det er medarbejdere, vi skal bruge for at leve op til det her.

Læs også
77 millioner til bedre kræftbehandling – sådan vil regionen fjerne forsinkelser og ventetid
Læs også
77 millioner til bedre kræftbehandling – sådan vil regionen fjerne forsinkelser og ventetid

Anne Møller Ronex mener, at der skal national hjælp til at løse udfordringerne, så ventetiden på brystkræftoperationer kan blive bragt ned.

- Vi er nødt til at have en hjælpestang, for vi kan ikke vride armen mere om på folk, end vi har gjort, siger hun.

- Vi har virkelig prioriteret pengene, men når ikke vi kan skaffe arbejdskraft, så kræver det, at man fra nationalt plan spørger, om vi skal lave en anderledes fordeling af arbejdskraften.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har nedsat en Task Force for at løse udfordringerne. 


Nyhedsoverblik