Region Sjælland genoptager brug af vaccinedoser - ingen sammenhæng mellem vacciner og utilpashed

Der var ikke noget galt med vaccinerne, da 25 borgere i fredags blev dårlige efter at være blevet vaccineret, konkluderer styrelse.

25 personer i Region Sjælland fik det fredag i sidste uge skidt, umiddelbart efter de var blevet vaccineret mod coronavirus.

Mens fire fik en allergisk reaktion, blev resten utilpasse. 

Som en konsekvens af det blev 2.000 vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech pillet ud af vaccinationsprogrammet, mens regionen drøftede tilfældene med Lægemiddelstyrelsen.

Nu lyder konklusionen, at vaccinen ikke var årsagen til personernes utilpashed.

Det oplyser Region Sjælland mandag. 

Situationen var usædvanlig, da gennemsnitligt tre til fem personer i Region Sjælland dagligt får det dårligt efter en vaccination.

De 25 personer fordelt ud på aldersgrupperne 16-19 år og 45-49 år blev vaccineret på fem forskellige vaccinationssteder i Region Sjælland.

De 2.000 doser stammer fra en leverance, som Danmark modtog den 26. maj, og der er ikke tidligere set lignende problemer med netop den vaccineleverance.

Det siger vaccinationsansvarlig i Region Sjælland Trine Holgersen.

- Hvorfor der er så mange, der pludselig blev utilpasse, er et rigtig godt spørgsmål. Det, vi kan se, er, at man på verdensplan har to lignende situationer - et i Norge og et i USA. Det er to helt enkeltstående tilfælde, hvor man pludselig på en enkelt dag på et meget begrænset område oplever, at der er lidt flere end sædvanligt, der bliver utilpasse. Vores vurdering er, at det nok er en kombination af varme og det, at nogle måske ikke har drukket tilstrækkeligt. Men vi kan ikke give nogen klar forklaring, siger hun.

Valgte at være forsigtige

Trine Holgersen forklarer, at regionen fulgte et forsigtighedsprincip, da de pludselig så flere blive dårlige, end de er vant til.

- Efter at have undersøgt det, så tør vi godt sige, at det ikke skyldes vaccinerne. Derfor vil vi også begynde at bruge af dem igen. De fejler ikke noget, siger hun.

De 25 personer har det godt igen, oplyser Region Sjælland.

I alt 9101 personer blev vaccineret den pågældende fredag.