Region Sjælland forventer fuld testkapacitet genetableret fra næste mandag

I en uges tid må borgerne i Region Sjælland forvente, at der bliver en overgangsperiode til den nye leverandør af hurtigtest.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regionernes fyring af SOS International som leverandør af hurtigtest er ikke uden udfordringer. I denne uge må både plejecentre og virksomheder i Region Sjælland se adgangen til test reduceret, og i stedet er medarbejdere og borgere henvist til et fremmøde i et af regionens faste testcentre for en corona-test.

quote Vi skulle gerne være fuldt i sporet på vores testplan i næste uge

Anne Øster Hjortshøj, enhedschef, Region Sjælland

Det var ellers planen, at SOS skulle have leveret udekørende hurtigtest, således det blev lettere for blandt andet plejepersonale at lade sig teste. Men sådan bliver det ikke i den første overgangsuge med Falck, forklarer Anne Øster Hjortshøj, enhedschef i Det nære sundhedsvæsen, Region Sjælland.

- Konsekvensen er, at der er nogle besøg på nogle virksomheder og plejecentre i den her uge, som ikke bliver gennemført, siger hun og tilføjer:

- Men bortset fra det, så regner vi med, at når Falck er på banen fuldt ud fra i næste uge (uge 7 red.), så kan vi gennemføre den testplan, der er i Region Sjælland, og som går ud på, at alle borgere skal have et testtilbud inden for 20 kilometer af deres bopæl.

Borgere må søge til andre testcentre

Således har man fra Region Sjællands side en klar forventning om, at Falck efter en uge vil kunne være oppe i fuldt gear.

Det er kun otte dage siden at Falck senest foretog hurtig-test her i regionen. Nu har virksomheden fået en midlertidig aftale med Region Sjælland, som forventer fuld testkapacitet fra på næste mandag.
Det er kun otte dage siden at Falck senest foretog hurtig-test her i regionen. Nu har virksomheden fået en midlertidig aftale med Region Sjælland, som forventer fuld testkapacitet fra på næste mandag. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

- Vi skulle gerne være fuldt i sporet på vores testplan i næste uge, understreger Anne Øster Hjortshøj.

- Vi har holdt de første møder med Falck i dag, og vi arbejder på en løsning. Vi er meget fortrøstningsfulde i forhold til, at de kan løse opgaven. Det er klart, der er en overgang i denne her uge, hvor de skal have tid til at komme godt ind i opgaven.

Skiftet tilbage til Falck betyder også, at to af de testcentre, som SOS har drevet frem til weekenden, ikke vil være i drift i de kommende dage. Også det vil berøre nogle borgere i overgangsperioden.

- Nogle borgere vil mærke til det. Blandt andet er der to af SOS' faste testcentre – i Ringsted og Kalundborg – der ikke vil have åbent i de næste dage, siger Anne Øster Hjortshøj og tilføjer:

quote SOS havde nogle skurvognsløsninger. Dem går vi væk fra med Falck

Anne Øster Hjortshøj, enhedschef, Region Sjælland

- Så de borgere vil konkret kunne mærke en forskel. For at kompensere for det har regionen udvidet åbningstiden på sine egne testcentre – altså dem som tilbyder PCR-test.

Skurvogne ryger ud

Afløserne for SOS' testcentre bliver da også nogle helt andre, lader Anne Øster Hjortshøj forstå.

- Næste led i processen er at være i dialog med Falck om gode lokationer for testcentrene. SOS havde nogle skurvognsløsninger. Dem går vi væk fra med Falck.

Region Sjælland har ifølge Anne Øster Hjortshøj endnu ikke dannet sig noget overblik over de økonomiske konsekvenser, som bruddet med SOS og den nye aftale med Falck har haft for regionen.

Falck har tidligere stået for hurtigtest i Region Sjælland, men tabte seneste udbudsrunde til SOS International, som ved starten af februar overtog entreprisen fra Falck med hurtigtest for regionerne.

Denne opgave har SOS – som havde hyret en underleverandør til test-opgaven – imidlertid ikke udført tilfredsstillende. Sager om brud på datasikkerhed, dårlig hygiejne og utilstrækkelig kapacitet førte i weekenden til, at regionerne mistede tilliden og opsagde kontrakten.

Den nuværende aftale med Falck er midlertidig og løber frem til, en ny udbyder er fundet i en udbudsrunde.

FAKTA