Region Sjælland flytter fødende kvinder - møder kritik fra Jordemoderforeningen

Der er pres på fødegangen på Roskilde Sygehus. Derfor skal gravide kvinder i stedet føde på Slagelse, Holbæk eller Nykøbing Falster sygehuse, og det møder kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag oplevede fødeafdelingen på Roskilde Sygehus en sjælden ro. Men der er pres på afdelingen, og det mærker personalet. 

- Når der er travlt er det præget af, at man ikke kan gøre tingene ordenligt. Det bliver hurtige løsninger, siger Marie Dybkjær Rasmussen, der er jordemor på Roskilde Sygehus.

Hver tredje stilling på fødeafdelingen er nemlig ubesat. Derfor har Region Sjælland besluttet, at sende næsten hver femte til et andet sygehus.

 Det betyder, at 45 gravide, der skulle have født på Roskilde Sygehus, hver måned frem til september bliver tilknyttet enten Slagelse, Holbæk eller Nykøbing Falster sygehuse. 

quote Det hjælper ikke isoleret set, for vi skal have flere jordemødre. Så før det er på plads, så kan vi ikke sige, vi er i hus

Lars Mikael Alling Møller, overlæge, Roskilde Sygehus

- Vi bliver nødt til at gå ud i så god tid som muligt og handle, så vi får en god kvalitet henover sommeren på alle fire fødesteder, og ikke har et fødested, som er alvorligt udfordret, siger Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland.

Det er en beslutning, som har fået en blandet modtagelse på fødegangen på Roskilde Sygehus. 

- Det tager noget af trykket i sommermånederne, som er der, hvor vi er mest belastet, men regionsmæssigt, er det at skubbe problemet hen til de andre fødesteder, siger Marie Dybkjær Rasmussen.

- Det hjælper ikke isoleret set, for vi skal have flere jordemødre. Så før det er på plads, så kan vi ikke sige, vi er i hus. Vi er i hus henover sommerferien, og det er vigtigt for os, at nå dertil, siger Lars Mikael Alling Møller, der er overlæge på Roskilde Sygehus. 

Skubber problemet væk

Beslutningen møder kritik af formanden for Jordemoderforeningen. Hun mener, ikke at det løser noget. 

- Nu er det ikke sådan, at der er overkapacitet i hverken Slagelse, Holbæk eller Nykøbing Falster, så man flytter grundlæggende bare problemet, eller man tynder det ud, siger formanden Lis Munk.

Lis Munk er formanden for Jordemoderforeningen. Hun mener, man bare flytter problemet.
Lis Munk er formanden for Jordemoderforeningen. Hun mener, man bare flytter problemet. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST


I Region Sjælland ser de sig nødsaget til at gøre noget.

- Vi er med på, at det medfører nogle ekstra opgaver på de tre andre fødesteder. Men vi kan ikke hverken efterlade de fødende kvinder eller fødestedet i Roskilde, siger Jesper Gyllenborg. 


Det er ikke første gang, at jordemødre retter kritik mod Region Sjælland.

Ifølge DR, har jordemødrene på Roskilde Sygehus siden 2019 sendt fire bekymringsskrivelser til regionen, hvor de har gjort opmærksom på problemet med travlhed. 

quote Så der skal nogle penge på bordet for at motivere jordemødrene

Lis Munk, formanden, Jordemoderforeningen

- Det er en slags nødvendig løsning. Men det er virkelig en nød løsning, og ikke noget man på nogen måde fagligt stiler efter, siger Ane Cecillie Nordentoft, der er jordemor på Roskilde Sygehus.

Nybagt forældrepar kan ikke se problemet

På Roskilde Sygehus oplever de ansatte, at flere gravide er kede af at blive flyttet til et andet sygehus.

Det nybagte par TV2 ØST mødte på afdelingen var heldige ikke at få rykket deres fødsel. Men de mener, det er positivt regionen forsøger at løse problemet.

Læs også
Sygehuse er pressede - og det bliver en kamp at komme i bund med ventelisterne
Læs også
Sygehuse er pressede - og det bliver en kamp at komme i bund med ventelisterne

- Jeg ville altid helst gå hen, hvor man end har personalet og ressourcerne til at håndtere en sikker fødsel. Så man kan få den fantastiske behandlingen, som vi har fået, siger Andreas Hou Carlsen.

Lis Munk mener dog stadig, at der er lang vej igen.

- Regionen skal snakke med afdelingerne om, hvordan de kan få jordemødrene til at arbejde mere. For det bliver de nødt til, for at kunne løfte den opgave, så der skal nogle penge på bordet for at motivere jordemødrene, siger hun.

Region Sjælland oplyser, at de kvinder, der nu bliver flyttet til andre fødeafdelinger, vil blive kontaktet af regionen inden deres terminsdato.


Nyhedsoverblik