Regeringen forbyder forsamlinger på over 10 personer - varsler samtidig massive nedlukninger

Statsminister Mette Frederiksen (S) her netop præsenteret nye tiltag, der skal bremse spredningen af coronavirus i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra onsdag klokken 10 er det ikke længere tilladt at forsamles i grupper på flere end 10 personer til offentlige arrangementer, indendørs og udendørs. 

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) netop sagt på et pressemøde. 

Hun opfordrer samtidig til, at man heller ikke samler sig flere end ti personer i privaten.

quote Det er helt afgørende, at vi får brudt smittekæden nu

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Det er stadig vores klare overbevisning, at hvis ikke vi handler nu, så bliver prisen endnu større, siger statsministeren.  

Politiet vil sætte ekstra mandskab på gaderne onsdag for at forklare om blandt andet forsamlingsforbuddet. De vil ikke trænge ind i private hjem, men kommer og lukker festen, hvis der spilles høj musik, og naboerne ringer.

Foruden forbuddet mod forsamlinger skal alle fitnesscentre, solcentre, frisører, tatovører lukke ned for en periode. Det samme gælder natklubber, barer og vandpibecaféer, arkader og store shoppingcentre.

Restauranter, caféer og spisesteder skal lukke i en periode. Det vil fortsat være tilladt at lave take away. Reglerne gælder til 30. marts.

Lukningen gælder ikke supermarkeder og andre fødevarebutikker, men regeringen stiller krav om, at kunder skal kunne vaske eller afspritte sine hænder i butikken, og at der kan være plads nok om kunderne, når de for eksempel skal betale.

18 ligger på intensiv

Forbuddene og nedlukningerne er seneste tiltag i regeringens og sundhedsmyndighedernes bestræbelser på at bremse spredningen af coronavirus i Danmark. 

I øjeblikket er 82 personer indlagt med coronavirus i Danmark - 18 af dem er indlagt på intensiv afdeling. I Region Sjælland er der 18 indlagte patienter, hvoraf syv er så syge, at de er på intensiv. 

quote Det kan godt være, at du er ung og rask, men du kan bære smitten videre til andre. Også en, der ikke kan klare at blive smittet

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Alle de tal vil stige. Og sandsynligt vil de også stige voldsomt. Det er helt afgørende, at vi får brudt smittekæden nu, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

960 personer er bekræftet smittet med corona, men myndighederne tester kun dem, der er allermest syge, så der er et betydeligt mørketal. Fremover vil 1.000 danskere om dagen blive testet for cornavirus. Hidtil er 7.195 personer blevet testet, siger faglig direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak:

 - Det allervigtigste er at sikre, at vi ikke får en stor spredning af coronavirus på sygehusene, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Haugaard

Tak til sundhedspersonale og opsang til unge

Statsministeren sender på pressemødet en tak til hele landets sundhedspersonale, som lige nu knokler på grund af coronavirussen, og de danskere, der forsøger at hjælpe ældre og sårbare med for eksempel indkøb.

- Alvoren bliver kun mere tydelig. Læger og sygeplejersker siger, at folk skal tage det alvorligt: Bliv hjemme, hold afstand. Alle deres opråb gør indtryk på mig. Det gør indtryk på os alle, for det er det samme social- og sundhedspersonale, som kan komme til at stå i et mareridt om kort tid, siger Mette Frederiksen.

- Rigtig mange danskere udviser et fantastisk samfundssind, selvom det er svært. Tak til jer, der hjælper de mest udsatte.

Statsministeren kommer dog også med en opsang direkte henvendt mod unge, der måske ikke forstår alvoren og alligevel samles til fodboldkampe og fester, selvom myndighederne opfordrer til at holde afstand.

- Det kan godt være, at du er ung og rask, men du kan bære smitten videre til andre. Også en, der ikke kan klare at blive smittet. I skal hjælpe med at bryde den smittekæde nu. Det er et fælles ansvar, siger statsministeren.

quote Tak til jer, der hjælper de mest udsatte

Mette Frederiksen (S), statsminister

Dronningen taler til folket

Statsministerens pressemøde finder sted en time før, at Dronning Margrethe holder tale til befolkningen om den alvorlige situation med coronavirus i Danmark. Dronningen taler klokken 20 og har aldrig tidligere henvendt sig direkte til befolkningen udover til de årlige nytårstale.

Forud for talen har Mette Frederiksen skrevet på Facebook, at hun ikke i sin levetid har kunnet huske, at Dronningen har talt på nationalt TV på baggrund af en alvorlig situation i Danmark.

- Vi står i en helt ekstraordinær situation. Og den kræver ekstraordinært sammenhold. Hver for sig. Og sammen som land, skrev statsministeren på Facebook.

Spekulationer om udgangsforbud

I løbet af tirsdagen har der været spekuleret i, om regeringen ville indføre et udgangsforbud i Danmark.

I Italien, Spanien og Frankrig samt i Tyrol i Østrig er der i øjeblikket udgangsforbud. Her er det kun tilladt at gå ud for at tage på arbejde, foretage nødvendige indkøb og for at gå til lægen - og når man er ude, skal der holdes en vis fysisk afstand til andre mennesker. Hvis ikke man overholder retningslinjerne, bliver man straffet med en bøde.

På dagens pressemøde siger statsminister Mette Frederiksen, at hun ikke vil afvise, at der kommer yderligere tiltag - men i øjeblikket er det ikke nødvendigt, vurderer myndighederne, fordi danskerne viser samfundssind.

Onsdag i sidste uge lukkede regeringen samtlige skoler, daginstitutioner, fritidsordninger og videregående uddannelser i foreløbigt 14 dage for at begrænse smitten. Samtidig opfordrede statsministeren til, at barer, diskoteker og caféer skulle gøre det samme - og i samme ombæring blev alle forsamlinger med over 100 personer forbudt.