Regeringen: Akutberedskabet på Sjælland og øerne skal styrkes

Der skal oprettes fire nye akutberedskaber på Sjælland, så borgerne hurtigere kan komme i behandling, når der opstår akut sygdom eller ulykker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Akutberedskabet på Sjælland står overfor store ændringerne, hvis en politisk aftale indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti bliver gennemført i de kommende år. Aftalen er dog indgået så tæt på et valg, at den ikke når at blive til virkelighed på denne side af et folketingsvalg. Hvis blå blok ikke genvinder regeringsmagten, bliver aftalen efter alt at dømme ikke til noget.

Det fremgår af planen, at regeringen og dansk Folkeparti vil skabe fire nye, ekstra akutberedskaber i Region Sjælland.

- Der er for stor forskel på, hvordan behandlingen er rundt om i landet. Det prøver vi at rette op på med denne plan, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde tirsdag.

Endnu ikke præcise planer

Det er ikke udmøntet i planen præcis hvordan de nye beredskaber skal etableres. Det skal dog ske i samarbejde med regionen frem til 2021 og derefter i samarbejde med sundhedsfællesskabet.

En af de store forskelle på region Sjælland og resten af Danmark er dog, at der ikke er akutlæger i ambulancerne – og akutbiler står direkte nævnt i planen.

- Vi vil have flere ambulancer, akutbiler og lægebiler i de områder, hvor der mangler i dag, sagde Mai Mercado (K) på pressemødet.

Den store sundhedsplan er alene aftalt mellem regeringspartierne og Dansk Folkeparti. Planen indebærer, at regionerne bliver nedlagt, og at der i stedet skabes én fælles, statslig sundhedsorganisation på landsplan.

Mere nærhed er målet

Målet med reform er især at skabe mere nærhed i sundhedsvæsenet, forklarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet:

- Vi opretter 35 sundhedshuse, hvor man samler personale med forskellige fagligheder under samme tag. Vi opretter 20 nye akutberedskaber, som sikrer, at der bliver kortere ventetid de steder i landet, hvor man i dag skal vente længere tid på en ambulance, end skal i København, lød det fra statsministeren.

Derudover oprettes der 21 sygehusfællesskaber, som bliver forankret omkring de nuværende akutsygehuse. I hvert fællesskab skal der oprettes et patient- og pårørenderåd. Her kan almindelige borgere ude lokalt stille op og bringe patienternes bekymringer med ind, forklarede Løkke.

Oprindeligt havde regeringen afsat seks milliarder kroner til opbygningen af en ny struktur i sundhedsvæsnet. Men i den aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti om en ny sundhedsreform, er finansieringen vokset til ni milliarder kroner.

Det indebærer knap en halv milliard kroner til bedre patientrettigheder og til flere hænder i sygehusvæsnet.


Nyhedsoverblik