Raseri over affalds-gebyr får konsekvenser

3000 protester over et nyt affaldsgebyr får nu affaldsselskabet FASAN til at ændre tonen i debatten om det omstridte gebyr. Nu vil et flertal i bestyrelsen have fjernet de værste urimeligheder, skriver Dagbladet Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et flertal i bestyrelsen for det fælleskommunale affaldsselskab FASAN går ind for at fjerne de værste urimeligheder fra et nyt gebyr, som berører 16.000 Syd- og Midtsjællandske virksomheder uanset størrelse, skriver DAGBLADET Ringsted. Det kom frem på et bestyrelsesmøde i går, fredag.

Siden gebyret blev vedtaget i efteråret 2007 er det væltet frem med protester fra især mindre virksomheder, som ikke producerer mere affald end en almindelig husstand. Ialt har FASAN modtaget knap 3000 protester fra især mindre virksomheder. Det svarer til at næsten hver femte virksomhed i det Syd og Midtsjællandske har klaget over affaldsgebyrer.

En af dem der har klaget over gebyret er Lars Johnsen fra Ringsted.

Han og hans kone har hver sin virksomhed, som de hver især driver fra deres privatadresse. Ingen af de to virksomheder producerer affald. Alligevel modtager hustanden hele tre regninger med opkrævning af affaldsgebyr fra FASAN.

Lars Johnsen har nægtet at betale regningen fra sin virksomhed, mens hans kone har betalt den opkrævning, der kom for hendes lille netbaserede virksomhed.  

- Jeg er rigtig glad for, at det nu ser ud til at vi slipper for det her helt urimelige gebyr, siger Lars Johnsen idag til TV2ØST.

Borgmester i Ringsted og bestyrelsesmedlem i FASAN Niels Ulrich Hermansen, erkender at det er en urimelig ordning at helt små virksomheder skal betale afgiften,

- Det er en ordning, som vi godt nok har vedtaget både hos FASAN og i byrådet, men når så man se hvor mange urimelige tilfælde den giver, så er det ikke nogen skam som politiker at sige: okay, det var måske ikke det allerklogeste vi lavede der, siger han.

På TV2 ØST har vi lagt hjemmeside til debatten og du kan se en del af de debatindlæg, der er kommet her.

Endelig afgørelse ligger hos politikere

Til næste bestyrelsesmøde i april skal ledelsen fremlægge forslag til en lempelse af gebyr-ordningen, så de værste skævheder bliver fjernet allerede i år.

Det vil ifølge bestyrelsesmedlem og borgmester i Ringsted, Niels Ulrich Hermansen (Venste), betyde, at små en-mandsbetjente hjemme-virksomheder kan være nogenlunde sikre på at slippe for at betale gebyret.

Men, det skal understreges, at det i sidste ende ikke er FASANs bestyrelse, men de berørte kommunalbestyrelser, som afgør, hvorvidt erhvervs-gebyret skal lempes eller ikke, skriver DAGBLADET Ringsted.

Niels Ulrich Hermansen er dog ikke i tvivl om, at en indstilling fra FASANs bestyrelse vil være afgørende for, hvad der besluttes i de tilknyttede kommuner.