Racisme og vold på fodboldbanen

De fleste fodboldspillere kender til det, men de færreste taler om det. Forskellen mellem dansk og udenlandsk mentalitet og temperament på fodboldbanerne. En forskel der fører til helt forskellig opfattelse af begrebet fair play.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Støvlerne bliver forsvarligt snørret, og benskinnerne tjekkes inden Boeslunde BK løber på banen til lørdagens kamp mod Slagelse BK. Et hold bestående stort set kun af tyrkiske spillere, der samtidig har ry for at gå hårdt til værks på banen

 

”De er ofte meget meget tændte fra starten, og vil gerne vise det. Hvis der er tvivlsdomme, der ikke falder ud til deres fordel, så tænder de meget hurtig af”, fortæller Boeslunde BK’s træner Flemming Hansen.

 

Og den udlægning er de ikke uenige i hos Slagelses spillere

 

”Vi kan godt lide at vinde, og vi kan ikke så godt tåle at tabe, så det er rigtig nok. Vi går lidt mere til den end danske spillere gør. Vi har nok et lidt mere temperament”, forklarer træneren fra Slagelse DTU Adnan Koca.

 

Og netop det billede af indvandrere og efterkommere, der spiller hårdt på banerne, nikker de genkendende til hos mange af de sjællandske fodboldklubber, TV2 Øst har været i kontakt med.

 Der bliver ikke ført tal for hvor mange udvisninger og karantæner, der gives til spillere med anden etnisk herkomst. Men tæller man de udenlandsk klingende navne på Sjællands Boldspil Unions liste over røde kort givet i 2006, giver det et fingerpeg om omfanget Ifølge DBU udgør indvandrere i dansk breddefodbold under 10 procent af spillerne. Alligevel fik de i 2006 knap 20 procent af alle røde kort. Det svarer altså til dobbelt så mange, som de burde få set i forhold til deres etnisk danske medspillere 

”Folk snakker meget på vores hold, og vi er meget selvsikre. Når vi så kommer ud til kamp, og det ikke er helt så nemt, som vi havde troet, så bliver folk ofte frustrerede”, forklarer Altan Koca, der spiller for Slagelse DTU

 

Ifølge ham er racistiske tilråb fra modspillere, trænere og tilskuere også ofte med til at skabe en ophidset situation

 

”Man hører meget racisme. Selvfølgelig skal man forsøge at lukke ørerne for det, folk forsøger jo også at irritere en, så man får et rødt kort og spiller en mand i undertal. Men når man hører det og hører det, og tingene også går dårligt på banen, så kan man nogle gange ikke helt holde igen”.

 

På grund af den megen uro omkring kampene fravælger flere dommere ifølge de sjællandske dommerklubber helt at dømme kampe med rene indvandrerhold. En af dem er Lasse Nielsen fra Gl. Roskilde Amts Dommerklub

 

”Jeg er både blevet truet på livet i forbindelse med en kamp, og jeg er blevet ringet op midt om natten for at høre om jeg levede endnu, eller om de havde haft held til at aflive mig”, siger Lasse Nielsen.

 

Se hele historien på TV2 Øst i aften 19.30


Nyhedsoverblik