Psykiatrien er gået til kamp mod tabuer

Mange mennesker med sindslidelser lever et godt liv ved hjælp af medicin. Men det at bruge medicin for at fastholde sin psykiske balance er stadig tabu. Psykiatrien har nu ansat mennesker, der selv bruger medicin, til at vejlede andre og bekæmpe fordomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Netti Anslev er et åbent og aktivt menneske med et lyst syn på livet. Men for tre år siden ændrede hendes verden sig. Hun begyndte at lide af en voldsom angst og følte sig sort og trist. Det var en kraftanstrengelse for hende bare at gøre de mest almindelige dagligdags ting.

Lægen var ikke i tvivl: Hun havde en depression og skulle have antidepressiv medicin.

-Det havde jeg meget svært ved at acceptere i starten. Det passede slet ikke ind i mit selvbillede. Jeg var da ikke sådan en, der skulle behøve at spise medicin, siger Netti Anslev.

Heller ikke hendes omgivelser kunne forstå det. Når hun ellers var så livsglad, så kunne hun da ikke have brug for medicin, mente mange.

Dengang var Netti Anselv psykoterapeut med egen praksis og mente, at man kunne tale og handle sig ud af en krise. Hun troede ikke på medicin. Men nu var hun altså så syg, at hun måtte kvitte jobbet og tage antidepressiv medicin.

Hun kunne ikke tåle de første piller hun fik og blev endnu mere syg. Men efter tre månedes indlæggelse og ved hjælp af den rigtige medicin, kom hun sig.

Medicinen havde rettet op på den kemiske ubalance, der er i hjernen når man lider af en depression.

-Når du har en depression forsvinder din frie vilje. Du kan ikke tage dig sammen til at gøre noget som helst. Det handler ikke om at tage sig sammen, du magter det simpelthen ikke. Og det har medicinen ændret. Nu er jeg igen den Netti jeg var før, siger hun.

I dag - tre år efter - tager Netti Anslev stadig medicin. Hun er blevet ansat i Psykiatrien i Region Sjælland i et nyt projekt, der skal bekæmpe tabuer og uddanne medicinbrugere til at vejlede andre brugere. Lederen af projektet er sygeplejerske.

-Som sygeplejerske kan man give en masse viden, en masse fakta. Men bruger og bruger imellem - det er egne oplevelser og det er meget mere værdifuldt, siger projektleder Randi Jansdorf fra Psykiatrien i Region Sjælland.

I Netti Anslevs undervisning af andre medicinbrugere er fordomme og tabuer et vigtigt emne.

-Mange har den opfattelse, at det er svage mennesker, mennesker der ikke kan håndtere tilværelsen, der får en depression og må tage medicin. Sådan er det altså ikke. Det er jo heller ikke fysisk svage mennesker, der får sukkersyge. Det er mennesker, der ikke producerer den insulin de har brug for. Og på samme måde er der kemisk ubalance i hjernen, når du lider af depression, forklarer Netti Anslev. 

Ved at stå frem og fortælle om sin depression og sin medicin gør Netti Aslev sit til bekæmpe tabuerne. Men det er de færreste, der er så åbne.

-Når jeg fortæller nogen, at jeg tager antidepressiv medicin, så sker det ofte, at de siger: "Det gør jeg også, men jeg har aldrig fortalt det til nogen". Så det er stadig tabu, noget man ikke tør tale om, slutter Netti Anslev. 

Du kan møde Netti Anslev og andre, der tør tale åbent om psykisk sygdom og medicin onsdag den 12. septmeber, når Psykiatrien i Region Sjælland arrangerer en aften om emnet i Vordingborg.

Det foregår i Festsalen hos Psykiatrien, Færgegårdsvej 15, Vordingborg, kl. 19-21.30.


Nyhedsoverblik