Psykiater overmedicinerede patienter

En overlæge, der er ansat i Psykiatrien Vest i Region Sjælland, er blevet frataget muligheden for at fungere som psykiater efter flere kritisable patientforløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sundhedsstyrelsen vurderer, at en overlæge hos Psykiatrien Vest i Region Sjælland har handlet meget kritisabelt. Han har handlet på en måde, som kunne bringe patientsikkerheden i fare. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse torsdag.

Det er mere konkret fem patientforløb, som Styrelsen for Patientsikkerhed har rejst en direkte kritik af.

- Vi tager naturligvis kritikken alvorligt. Vi vil nu studere afgørelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed nøje, og i den forbindelse vil vi også tilbyde de fem patienter fornyede samtaler, siger Søren Bredkjær, vicedirektør i Psykiatrien, Region Sjælland.

Én potentiel fejl i behandlingen af vores patienter er én fejl for meget, siger Søren Bredkjær

Der var for høje doser

Kritikken kommer i forlængelse af en journalgennemgang af overlægens patienter, som Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget.

Her har man observeret, at der er givet højere dosis medicin til patienterne end normalt, og der har været tale om manglende observation for bivirkninger hos patienterne efterfølgende.

- Én potentiel fejl i behandlingen af vores patienter er én fejl for meget, siger Søren Bredkjær i pressemeddelelsen.

Kritikken betyder, at overlægen ikke længere må behandle psykiatriske patienter, og Region Sjælland vil nu tage stilling til, om overlægen fortsat skal være ansat.

- Opfølgningen i forhold til de fem patienter vil blive iværksat efter samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed, siger Søren Bredkjær.

Overlægen har tidligere fået kritik

Den pågældende overlæge har tilbage i 2012 haft en anden sag i Glostrup, hvor han blev kritiseret for sin behandling. Derefter stoppede han og har i en periode virket som psykiater i Sverige.

- Da vi opslog en overlæge stilling, så søgte han. Han havde alle kvalifikationerne, og Sundhedsstyrelsen så intet problem i at ansætte ham, siger Søren Bredkjær til TV ØST.

Da overlægen blev ansat i 2014 indgik han en aftale med Sundhedsstyrelsen om frivillig indskrænkning, hvilket betød, at der var visse ansvarsområder, han ikke kunne bestride. Men alligevel blev overlægen fritaget fra tjeneste.

- Det er fordi, vi i november måned bliver klar over, at der var forhold, Sundhedsstyrelsen mener, man kan gøre kritik af. Derfor valgte vi ikke at videreføre samarbejdet, siger Søren Bredkjær til TV ØST.

Vi har fuld tillid til, at patientsikkerheden og behandlingen af vores psykiatriske patienter er helt, som den skal være, siger Søren Bredkjær

Patientsikkerheden er ikke i fare

Søren Bredkjær understreger, at der ikke er grund til at betvivle patientsikkerheden.

- Vi har fuld tillid til, at patientsikkerheden og behandlingen af vores psykiatriske patienter er helt, som den skal være. Vi har fuld tillid til afdelingen og afdelingsdelingsledelsen i Psykiatrien Vest.

Desuden har man ikke kunne konkludere, at nogle af de berørte patienter skulle have lidt overlast i forbindelse med behandlingen.

- De fem patienter er alle fortsat tilknyttet behandling i Psykiatrien i Region Sjælland, og vi har også studeret deres behandlingsforløb nærmere efter kritikken fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi ved derfor også, at ingen patienter har lidt overlast i behandlingsforløbene, siger Søren Bredkjær i pressemeddelelsen.