Prikkedag i Region Sjælland: I dag modtager 198 medarbejdere en fyreseddel

Der bliver færre hænder fremover på regionens sygehuse, og det bekymrer de faglige organisationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det bliver en forfærdelig dag.

Så kontant er meldingen fra Dansk Sygeplejeråds sjællandske kredsformand Helle Dirksen. 

Tirsdag får 198 medarbejdere i Region Sjælland en fyreseddel, og yderligere 100 medarbejdere vil få tilbudt at fortsætte på andre vilkår. En del af de berørte medarbejdere er sygeplejersker. 

- Det hænger ikke sammen, arbejdspresset er i forvejen enormt højt, og det er jo også det, der bekymrer dem, der bliver tilbage, hvordan skal de få enderne til at hænge sammen, når man blive færre til flere opgaver. Det er rigtigt vanskeligt at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, siger Helle Dirksen.

Travle og pressede sygeplejersker

På flere af regionens hospitaler har sygeplejersker og læger været så pressede, at det har udløst påbud fra både Arbejdstilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Samtidig viser regionens egne opgørelser, at der er mangel på sygeplejersker. Derfor har der tidligere været arrangeret åbent hus-arrangementer og gjort andre tiltag for at lokke flere sygeplejersker til regionen. Men nu står flere sygeplejersker altså til at få en fyreseddel, og det undrer kredsformanden.

- Vi ved, regionen mangler sygeplejersker, og så virker det helt ejendommeligt, at man går så hårdt til sygeplejerskegruppen, det kan vi jo simpelthen ikke forstå, siger Helle Dirksen.

Ansatte viser utilfredshed

Mandag brugte ansatte på Køge Sygehus fem minutter af frokostpausen på at vise deres reaktion på afskedigelserne.

Iført sorte sørgebind på armen stillede flere hundrede ansatte på Køge Sygehus sig arm i arm midt på gangen og holdt fem minutters stilhed.

Mandag aften var 24 faglige organisationer mødt op ved regionshuset i Sorø for at markere deres udtilfredshed med besparelserne. 

- Det berører mig enormt meget. Hvis det stod til mig, ønskede jeg ikke at fyre én eneste medarbejder. Men hvis ikke vi gjorde det her, så ville de udfordringer, vi står over for, være endnu større, lød reaktionen fra regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Ifølge Region Sjælland skyldes besparelserne større udgifter til behandling af flere patienter med mere komplicerede sygdomme og dyrere medicin. Samtidig skal der indhentes et underskud på 2018-budgettet.

En lang række faglige organisationer demonstrerede mandag ved regionsgården i Sorø. Se video fra demonstrationen her: