Presset fra corona stiger - borgerne må forvente nedsat service hos lægen

Coronapatienter presser regionenes sygehuse, og derfor vil flere øvrige patienter nu blive udskrevet hurtigere. Kommuner gør klar til at modtage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan blive sværere at få en tid hos sin praktiserende læge i den kommende periode. 

Region Sjælland meldte søndag ud, at den øger beredskabet til trin 4 på sygehusene, og det betyder blandt andet, at andre patienter udskrives hurtigere til pleje i kommunerne.

quote Det akutte når vi, så det skal man ikke være bange for, men der vil være en nedsat service, og ting, vi må udsætte.

Camilla Høegh-Guldberg, formand for de praktiserende læger i Region Sjælland

- Vi er i gang med at udpege en til tre læger per kommune, som skal være ansvarlige for behandlingen de steder, hvor patienterne sendes hen. Samtidig er en tredjedel af de praktiserende l

æger i regionen involveret i coronavaccinationerne, så der er travlt, siger Camilla Høegh-Guldberg, formand for de praktiserende lægers organisation (PLO) i Region Sjælland. 

Nedsat service må forventes

Det vil typisk være stabile patienter, der bliver udskrevet hurtigere fra sygehusene. De bliver sendt til pladser i kommunerne, hvor plejen kan fortsætte. 

- De dårligste bliver selvfølgelig på sygehusene, men vi kommer til at behandle dem, der for eksempel skal have medicin intravenøst og har brug for tilsyn, siger Camilla Høegh-Guldberg.

Hun har selv lægepraksis i Præstø, og den pressede situation kommer til at betyde, at hun og kollegerne på Sjælland må prioritere deres opgaver benhårdt. Derfor må man som borger forvente, at det kan være sværere at komme til hos lægen. 

- Det akutte når vi, så det skal man ikke være bange for, men der vil være en nedsat service, og ting, vi må udsætte. For eksempel børneundersøgelser, hvor der ikke skal vaccineres, og andre rutinemæssige undersøgelser, siger hun.

Blev varslet før jul

Kommunerne holder mandag formiddag møde med Region Sjælland og bliver her formentligt klogere på, hvor mange patienter de skal modtage. I Ringsted har de dog nået at forberede sig på opgaven.

- Vi blev allerede før jul varslet om, at regionen måske ville hæve beredskabsniveauet til trin 4. Vi har omkring 14 akutpladser på plejecentrene, hvor vi kan placere patienterne, og får vi brug for flere pladser, har vi også en plan for det, siger borgmester Henrik Hvidesten (V).

Den plan hedder Regnbuen, som er et dagtilbud for handicappede. Lige nu bliver det ikke brugt, og det kan derfor - ligesom det blev i foråret - omdannes til plejested for sygehuspatienter. 

Vi må hjælpe

Også Næstved Kommune forberedte sig allerede før jul på, at der kunne blive behov for at finde pladser til sygehuspatienter. 

Her er der reserveret omkring seks pladser på Marskgården, der i alt rummer 24 akutpladser, og der kan findes flere, hvis det kommer der til, lyder det fra borgmester Carsten Rasmussen (S). 

- I foråret oprettede vi 50 pladser to andre steder, og det kan vi gøre igen. I første omgang har Region Sjælland meldt ud, at der skal bruges 35-50 pladser i alt i hele regionen, så vi må se tiden an. Vi skal selvfølgelig hjælpe. Vi vil jo gerne have vores coronapatienter væk fra eksempelvis plejecentrene og over på sygehusene, og så må vi også hjælpe den anden vej, siger han.

I Holbæk Kommune fortæller direktør for udvalget for ældre og sundhed, Lene Magnussen, at de har omkring 20 pladser klar til sygehuspatienter, og at de kan oprette flere, hvis det skulle blive nødvendigt.  

Nødhospitaler kan blive aktuelt

Hvis antallet af indlagte patienter stiger, vil Region Sjælland i løbet af januar med stor sandsynlighed komme til at gøre brug af nødhospitaler til medicinske patienter, der ikke er helt klar til udskrivelse til kommunerne eller eget hjem. 

Epilepsihospitalet Filadelfia kan komme i spil som nødhospital, men senere kan andre specialsygehuse også komme i brug, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Trin 4 var et nyt defineret trin i regionens beredskabsplan, og det kan blive aktuelt også at lave et trin 5, hvis den negative udvikling fortsætte, lyder det fra regionen.

Trin 4 træder i kraft 30. december.