Præster stiger ned fra prædikestolen

Præster stiger ned fra prædikestolen for at prædike i øjenhøjde til menigheden. Blandt andet i Vig, hvor tilbagemeldingerne overvejende er positive.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kirkegængere skal vænne sig til at se præsten lige i øjnene. Enkelte danske præster forsøger sig med at træde ned fra prædikestolen under gudstjenesten for at gå rundt blandt tilhørerne, hvor de taler uden manuskript, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Der er stramme regler for, hvordan en gudstjeneste skal forløbe, og hvordan de enkelte ritualer skal udføres, men der er intet, der forhindrer præsterne i at forlade prædikestolen, så længe menighedsrådet støtter idéen. Én af de præster, som forsøger sig med prædiken fra kirkens gulv er Annette Berg, præst i Vig Kirke i Vestsjælland.

 - Når man kan bruge sit kropssprog og se folk i øjnene, kan det være nemmere at fastholde deres opmærksomhed og fremkalde reaktioner. Under en konfirmation for nylig gik jeg eksempelvis helt hen foran forældrene til konfirmanderne, da jeg havde en pointe, der var særligt rettet mod dem, forklarer Annette Berg, der overvejende har fået positive reaktioner på sit forsøg.

En enkelt kirkegænger har klaget til biskoppen i Roskilde Stift Jan Lindhardt over at gudstjenesten blev for "dagligstueagtig". Biskoppen gav dog Annette Berg ret til at prædike fra kirkens gulv søndag formiddag. Med måde. Mogens Lindhardt, rektor på Pastoralseminariet i København, kender til flere præster, der prædiker fra kirkens gulv, og han mener, at det især i mindre menigheder kan være en god idé at forlade prædikestolen.

 - Det er blot ærgerligt, at præsterne skal prædike i præstekjole, hvor det er vanskeligt for dem at udtrykke sig via deres kropssprog, mener Morgens Lindhardt.

/ritzau/