Poulsen i Laudrups fodspor

Klubbens fans kalder ham ubrugelig. Men Christian Poulsens karriere kender ikke til stopklodser, og han kan nu kalde sig den syvende dansker i Juventus-trøjen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I sommeren 2000 skiftede det ukendte 20-årige fodboldtalent Christian Poulsen fra 2. divisionsklubben Holbæk til FC København. Nogle få landsdækkende medier ofrede halvanden linjers note på københavnernes indkøb. Otte år og 72 transfermillioner senere er Christian Poulsen den blot syvende dansker hos Juventus med imponerende 27 italienske mesterskaber i trofæskabet.

Fortællingen om Christian Poulsens fodboldkarriere er anderledes end de fleste fodbolddrenges historier. En sen starter fik lynkarriere i Danmark, kom hurtigt til udlandet, men lod sig aldrig friste af det store spring, før færdighederne var på plads. Et eventyr krydret med en enkelt, men skelsættende fadæse.

Efter skiftet til FC København tog den blonde danskers karriere hurtigt fart. Nærmest inden fans og omgivelser dengang nåede at synke tabet af midtbanegeneralen, holdets nuværende træner Ståle Solbakken, som måtte opgive fodboldævret med et dårligt hjerte, havde den ukendte knægt fra Asnæs overtaget pladsen som styrmand på midtbanen og endda erhvervet sig anførerbindet.

Det imponerende defensive spil på FCK's midtbane krydret med målfarlighed i den anden ende af banen gik ikke ubemærket forbi de europæiske storklubbers radarer. Og blot halvandet år efter debuten i Superligaen sendte hovedstadsholdet unge Poulsen til tyske Schalke 04 og fik i omegnen af 52 millioner kroner retur.

Som om skiftet fra Superligaen til Bundesligaen i 2002 ikke var stort nok for Christian Poulsen, brugte den 22-årige knægt det år sin sommerpause i den danske landsholdstrup til VM i Japan og Sydkorea, hvor han var med i tre af Danmarks fire kampe.

Fire sæsoner, 32 advarsler og fire udvisninger i Bundesligaen senere sendte rygterne den defensive dansker til flere af de største klubber i Europa, men Poulsens valg faldt på spanske Sevilla. En klub, hvor Poulsens tekniske færdigheder kunne blive styrket, og som gav ham hans første europæiske titel, UEFA Cuppen i 2007.

Trods den europæiske titel og en formidabel sæson for spanierne blev Christian Poulsens navn mejslet ind i fodboldåret 2007 af helt andre årsager, i hvert fald hos de danske fodboldfans. En juni-aften et par uger efter UEFA Cup-triumfen indtog Poulsen nemlig en af to hovedroller, da det danske landshold mødte Sverige i Parken.

Ved stillingen 3-3 med to minutter igen slog det ifølge Christian Poulsen selv klik. Danskeren tildelte svenske Markus Rosenberg en mavepuster i eget felt. Dommer Herbert Fandel så slaget, dømte straffespark og forviste Poulsen til omklædningsrummet.

Episoden provokerede aftenens anden hovedperson - en tilskuer, der i arrigskab over kendelsen overfaldt Fandel og fik kampen stoppet. Poulsen modtog tre dages karantæne, og Danmark blev dømt taber og mistede reelt muligheden for en førsteplads i puljen.

Men både folkedomstolen og tabloidpressen ser ud til at have tilgivet Christian Poulsen, der dengang sagde undskyld og kaldte sin ugerning for det "dummeste" i sit liv. Måske er skiftet til Juventus et forsøg på at opnå en lignende benådning fra de italienske fans, der på et banner ved Juventus' træningsanlæg har kaldt Poulsen for "ubrugelig".

I støvlelandet har de nemlig langtfra glemt den blonde dansker, efter at han under EM-slutrunden i 2004 modtog en spytklat i ansigtet fra landsholdets største stjerne Francesco Totti og dermed var "skyld i" Tottis karantæne på tre spilledage. Opfattelsen af Poulsen blev ikke bedre af, at Italien måtte forlade EM-turneringen efter indledende runde, mens Danmark gik videre.

Så den ydmyge, men hårde dansker skal nok få rigeligt med tid og plads i de italienske medier, når han på torsdag bliver præsenteret hos "Den Gamle Dame", hvor fire af klubbens i alt seks tidligere danske spillere er endt som italienske mestre.

ritzau