Portører protesterer mod ny uddannelse på sygehusene

To portører står nu frem og fortæller, hvorfor de ikke vil tage uddannelsen til serviceassistent, som Region Sjælland gerne ser, de tager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rengøringsassistenter og portører skal smeltes sammen til én gruppe, hvis det står til Region Sjælland.

Den gruppe hedder serviceassistenter, og de skal både kunne løse rengøringsopgaver og portøropgaver. Men flere portører er modstandere af hele projektet.

- Personligt synes jeg den udvikling, der sker nu, er kedelig. Jeg tror ikke, at serviceassistenterne kan løfte den opgave, der skal til for at være en god portør, siger Lars Stryhn, som er portør på Nykøbing Falster Sygehus.

Han bakkes op af sin kollega, Jacob Stæchmann:

- Når en serviceassistent er på uddannelse, så kommer de og følger en portør i 3-5 dage. Det er slet ikke nok, siger han.

Kan ikke håndtere hjertestop

quote Personligt synes jeg den udvikling, der sker nu, er kedelig

Lars Stryhn, portør på Nykøbing Falster Sygehus

De to portører er især nervøse for, hvordan en serviceassistent med en rengøringsbaggrund vil håndtere hjertestop, traumepatienter eller udadreagerende patienter.

Alt sammen noget, som de uddannede portører tager sig af i dag.

- Jeg tror desværre, at når den portørgruppe, der er her, den uddør, så vil de ekspertiser, vi har, blive så forringede, så det vil bliver nogle opgaver som sygeplejersker og læger selv skal varetage, siger Jacob Stæchmann. 

50 ud af 130 vil uddannes

De er langt fra de eneste portører på regionens sygehuse, der ikke kan se meningen med serviceassistenterne.

11. maj håbede ledelsen i Region Sjælland, at 130 rengøringsfolk, portører og ufaglærte serviceassistenter ville have meldt sig frivilligt til serviceassistentuddannelsen. Men dagen før deadline havde kun 50 sagt ja, kun få af dem portører.

Region Sjælland har ikke villet oplyse, hvad tallet er efter deadlinen, men onsdag i næste uge skal regionen og fagforeningerne mødes.

Planen var, at der skulle være såkaldte prikkerunder mandag og tirsdag, men de er nu udskudt. Får Lars Stryhn et prik, er han usikker på, hvad han skal gøre.

- Jeg må da indrømme, at selvom jeg har været portør i otte år, så vil jeg måske alligevel søge nye græsgange, hvis jeg skal være serviceassistent. for det er ikke det, jeg har lyst til.