Politisk indgreb mod dyretransport på trapperne

I næste uge vil justitsminister Lene Espersen (K) fremsætte et lovforslag om klippekortordning ved ulovlige dyretransporter. Debatten er blusset op efter en transport fra Sydsjælland til Rusland, hvor svinene ikke kom ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Der er hjælp på vej til grise, høns og andre dyr, der bliver behandlet skidt under lange transporter. I næste uge gør justitsminister Lene Espersen (K) alvor af sine trusler mod uansvarlige chauffører og fremsætter et lovforslag om en klippekortordning ved ulovlige dyretransporter.

- Vi har i den senere tid set eksempler på dyretransporter, som meget klart illustrerer, at visse transportører og chauffører ikke har forstået, at deres last består af levende væsener, lyder det fra Lene Espersen.

Senest har sagen med den fynske vognmand, Peter Ottesen, skabt røre i Folketinget. Turen i lastbilen gik fra Sydsjælland til Dimitrovgrad langt øst for Moskva, hvor svinene blev fragtet i 127 timer uden at komme ud af lastbilen.

Klippekortordningen er kendt fra færdselsområdet. I alt 17 forskellige færdselsovertrædelser giver klip i kørekortet, og hvis bilisten får tre klip inden for tre år, så frakendes kørekortet.

På transportområdet gælder altså snart en noget nær identisk model. Tre overtrædelser af reglerne om transport af dyr inden for tre år giver en betinget frakendelse af retten til at transportere dyr. Herefter skal chaufføren bestå en kontrollerende prøve om behandling af dyr under transport, før han igen kan rulle rundt på landevejene med dyr i bagagen. Med straffen følger en prøveperiode på tre år.

- Jeg er meget tilfreds med, at der er opnået bred politisk enighed med Folketingets partier om at føre en konsekvent kurs overfor de brodne kar i transportbranchen. Dog er vi ikke nået til enighed om, hvor mange klip der skal til for at få en ubetinget frakendelse, forklarer Lene Espersen.

Lovforslaget siger indtil videre, at tre yderligere overtrædelser begået i prøveperioden skal medføre en ubetinget frakendelse af retten til at transportere dyr.